Ovi krumpiri će vas podsjetiti na popularni francuski krumpir u kojem se izmjenjuju slojevi kuhanih jaja i dimljenih kobasica, ali zapravo se radi o dorađenoj verziji recepta za krumpire “dauphinoise”. “Dauphinoise” je popularni način pečenja krumpira, dosta sličan gratiniranim krumpirima, s bitnom razlikom da se za njihovu pripremu ne koristi sir već je baza samo kremasti preljev od vrhnja uz krumpire.
Zaokret ovog jela je sporo kuhani i trgani buncek koji se našao između dva sloja ukusnih krumpira. Sporo kuhani pa pečeni buncek u kombinaciji s kuhanim pa pečenim krumpirom savršen je obrok za obiteljske ručkove, a gotovo jelo spremno je za posluživanje unutar jednog sata.
SASTOJCI
Priprema:
- PIK Slow cooked buncek pecite u pećnici po uputama s pakiranja. Kada se buncek ispeče odvojite meso od kosti i natrgajte ga na manje komade. Masnoću iz posude sačuvajte za kasnije.
- Zatim ogulite krumpire i narežite ih na tanke ploške. Ploške krumpira prebacite u duboki lonac, prelijte vodom i posolite. Kada voda počne kipjeti smanjite jačinu plamena i nastaviti kuhati krumpir dok ne bude mekan. Krumpiri ne moraju biti skroz skuhani kako vam se ne bi raspadali prilikom slaganja jela.
- Za vrijeme kuhanja krumpira u tavi s dubljim rubom otopite maslac i na njemu kratko izdinstajte ljutiku sve dok ne postane prozirna. Zatim, u dubljoj posudi pomiješajte mlijeko, vrhnje za kuhanje, žličicu senfa i začine (sol, papar i sušeni list peršina).
- Dno vatrostalne posude premažite s masnoćom koju ste sačuvali od pečenja bunceka. Zatim u jednom sloju posložite ploške kuhanog krumpira, preko krumpira u jednom sloju rasporedite natrgane komade bunceka i sve ponovno u prekrijte ostatkom krumpira. Krumpire prelijte mješavinom mlijeka i vrhnja za kuhanje, svega rasporedite dinstanu ljutiku.
- Krumpire prekrijte aluminijskom folijom i pecite ih 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C. Nakon 30 minuta maknite foliju s krumpira i pecite ih dodatnih 15 minuta dok krumpiri ne postanu zlatno smeđi. Pustite krumpire da se kratko ohlade i poslužite ih uz salatu. Dobar tek!