×
×
Krpice sa zeljem: Omiljeni prilog uz svako meso
Recepti

Krpice sa zeljem: Omiljeni prilog uz svako meso

Krpice sa zeljem jedu oni koji se groze bilo kakvih jela sa kupusom. Ovo jelo ne ovisi o sezoni, nije financijski zahtjevno i nema vrste mesa s kojom se krpice sa zeljem neće složiti.

Krpice sa zeljem, držim, jedu čak i oni koji se groze pirjanog svježeg zelja ili kupusa, prisiljenog zelja i uopće jela sa svježim kupusom. Ušuškano i prikriveno tijestom, nekako proklizi i kod takvih.

Osim toga ovo jelo ne ovisi o sezoni, glavica svježeg kupusa uvijek se pronađe, nije financijski zahtjevno, a godit će, kao varijanta jela s tijestom i po najvećoj vrućini, kao i jelo za grijanje i utjehu kad nas zgrabi zimsko loše raspoloženje.

Ukusne su i dostatne i kao samostalno jelo, a gotovo da nema vrste mesa s kojom se neće složiti. Osobno su mi najdraže s hrskavom piletinom, ali jednako će ukusne biti i uz komad finog, polako pečenog svinjskog pečenja, uz juneći ili svinjski odrezak, kao i s kakvom dobrom kobasicom.

Kako biste s lakoćom ispekli meso u pećnici, pratite savjete iz članka Kako ispeći meso u pećnici.

Možete im već pri pripremi dodati i komadiće mesnate slanine, iako su meni najdraže pripremljene same i bez previše dodataka.

Zelje ili kupus ima specifičan slatkasti tek kad se kuha i uz dodatak soli i po želji malo papra, zapravo i ne treba puno više da bi jelo dobilo karakter. Stoga ne volim krpice sa zeljem kojima se dodaje crvena mljevena paprika, rajčica ili išta tome slično, ali zato moraju biti okupane karamelom. Specifičan tek krpicama sa zeljem daje zelje koje je preprženo i pokupilo karamel napravljen na svinjskoj masti.

Tijesto za krpice postoji već gotovo, poslužiti će i mašnice ili slična tjestenina, ali nisu pretjerano zahtjevne ni ako ih pokušate napraviti sami, a domaća tjestenina će, to relativno obično jelo, podići na sasvim novu razinu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjska mast

    ZA ZELJE:

    ZA KRPICE:

Priprema:

  1. Glavici kupusa odstranite vanjske listove, prepolovite je i izvadite sredinu pa je narežite na trake prvo uzdužno, a zatim i poprijeko, da dobijete kvadrate.
  2. Na svinjskoj masti otopite šećer, da potamni, ali pazite da vam ne počne gorjeti, pa na njega dodajte narezano zelje da pokupi sav karamel i masnoću i dobije lijepe tamno smeđe rubove. Posolite, uslijed toga će zelje početi puštati vodu i pirjajte, samo po potrebi podlijevajući temeljcem ili vodom da omekša.
  3. Ako volite pod zubima osjetiti još malo tvrđe zelje i kupus i ne želite da se dokraja raspadne, vrijeme pirjanja prilagodite tome. Pred sam kraj popaprite po ukusu i dodajte zelju skuhane i ocijeđene krpice, koje možete kupiti gotove ili ih napraviti sami.
  4. Pomiješajte jaja, žumanjke i brašno s malo soli pa umijesite glatko tijesto. Pomoći ćete si ako to napravite u multipraktiku. Tijesto podijelite u 6 kuglica koje zatim razvaljajte ili još bolje provucite kroz mašinu za tijesto od debljeg ka tanjem, do debljine koju želite (krpice podnašaju i da su mrvu deblje) pa trake tako dobivenog tijesta ostavite da se prosuše.
  5. Zatim ih složite jednu na drugu, po potrebi još malo pobrašnite, da vam se ne bi slijepile i narežite na kvadrate, krpice. Skuhajte ih u posoljenoj vodi i dodajte zelju. Poslužite uz meso po želji i izboru.