Slatki okus bundeve, spojen s pikantnim mljevenim mesom i finim mliječnim okusom bešamela pokazao se kao pun pogodak za kasni ručak.
Kad je bundeva u pitanju, za ovaj je recept vrlo važno odabrati dobar tip bundeve. To su hokkaido ili muškatna bundeva, koje ne sadrže puno vode jer nam treba gusti, kompaktni pire.
Za mesni umak sam koristila miješano mljeveno meso, no vi ga možete zamijeniti bilo kojim drugim mljevenim mesom. U umak sam dodala mlijeko, kažu da je upravo u tome tajna pravog ragua alla bolognese. Mlijeko dodatno omekša meso, ali i lagano zasladi umak jer neutralizira kiselinu rajčice.
Dodatne ideje za promjene u receptu:
- u mljeveno meso možete dodati kockice slanine ili mljeveno meso zamijeniti svježim kobasicama
- ako želite osjetiti bundevu “pod zubima”, možete dodati kockice bundeve koju ste prije malo prokuhali kako ipak ne bi bila pretvrda
- ove su lazanje izvrsne uz dodatak gljiva poput vrganja, ako ih imate slobodno ih dodajte
SASTOJCI
ZA BEŠAMEL S BUNDEVOM:
DODATNO:
Priprema:
- Najprije ispecite bundevu: bundevu prepolovite, očistite od sjemenki, posolite, popaprite, pokapajte maslinovim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 45 minuta, odnosno dok bundeva lijepo ne omekša. Izvadite iz pećnice i pustite da se skroz ohladi.
- Dok se bundeva peče napravite umak od mesa: na zagrijanom ulju u tavici pirjajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte mljeveno meso pa i njega pirjajte nekoliko minuta dok se lijepo ne popeče, potom dodajte vino i pirjajte dok ne ishlapi alkohol.
- Nakon toga dodajte lovor, dimljenu papriku, protisnuti češnjak, koncentrat rajčice, posolite i popaprite te pustite prijati jedno 10 minuta. Nakon toga dodajte mlijeko i pirjajte na laganoj vatri 45 minuta iz povremeno miješanje. Ugasite vatru i ohladite.
- Pripremite bešamel: u dubokoj tavi otopite maslac, dodajte mu brašno i popržite ga kao zapršku. Potom u tavu dodavajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Kad se umak lijepo zgusnuo, dodajte mu sol, papar (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je umak pregust, dodajte mu mlijeka do željene gustoće.
- Ohlađenu bundevu izdubite, stavite u višu posudu, dodajte mlijeko i štapnim mikserom pretvorite u pire. Dodajte ohlađeni bešamel i sve dobro izmiksajte.
- Slažite lazanje: u posudu za pečenje prvo stavite malo umaka od mesa, pa posložite tijesto za lazanje na koje opet nanesite par žlica umaka od mesa i pravilno rasporedite po tijestu, potom dodajte par žlica bešamela s bundevom i po želji ribanog parmezana. Nakon toga opet ponovite isti redoslijed – tijesto, umak od mesa, bešamel. Radite tako dok ne potrošite sav umak od mesa.
- Gornji sloj neka bude tijesto koje prelijte ostatkom umaka bešamel s bundevom, posipajte parmezanom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 40 minuta. 5 minuta prije kraja pečenja po vrhu stavite narezanu mozzarellu, vratite u pećnicu i pustite da se mozzarella otopi i lagano zapeče.
- Kad su lazanje pečene, izvadite ih iz pećnice, pustite da se hlade 10-15 minuta, izrežite na komade i poslužite uz sezonsku salatu i čašu hladnog piva.