Možda bi se netko mogao uvrijediti ako ovo jelo nazovemo lazanje, no, sve će vam oprostiti kad ga proba. Iako umjesto tijesta koristimo baguette, a većina pripreme se odvija na tavi, okus je i dalje odličan.
A u svakodnevnom životu, nije zanemariva ni činjenica što je priprema samog jela bitno kraća nego kada pripremate originalne lazanje.
SASTOJCI
ZA BEŠAMEL:
ZA POSIP:
Priprema:
- Nasjeckajte luk. Mrkvu i paprike narežite na kockice, a baguette na kriške.
- U tavi (koja može i u pećnicu) zagrijte ulje pa na njega dodajte mljevenu junetinu. Usitnite je uz pomoć kuhinjske lopatice, posolite i zapržite na tavi. Potom izvadite meso sa strane.
- U tavu dodajte još malo ulja i nasjeckani luk te ga pržite dok ne počne loviti boju. Potom dodajte paprike i mrkvu. Pržite nekoliko minuta pa dodajte sol, protisnuti češnjak i sušeni bosiljak te podlijte pasiranom rajčicom i temeljcem. Promiješajte, pa kad prokuha vratite meso u tavu. Dobro promiješajte, poklopite i pustite da kuha 15-20 minuta.
- Za to vrijeme pripremite bešamel. U manjem loncu rastopite maslac pa dodajte brašno. Promiješajte i kuhajte oko dvije minute. Potom ulijte mlijeko cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Na kraju dodajte začine i kuhajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.
- Na smjesu s mljevenim mesom posložite kriške kruha pa prelijte sve bešamelom i pospite naribanim sirom.
- Preselite tavu u pećnicu zagrijanu na 220 °C i pecite oko 15 minuta. Poslužite toplo.