Na jednu stvar sigurno možete računati nakon Uskrsa, a to je da će vam za naredni dan ostati barem malo uskršnje šunke, kuhanih jaja i mladog luka. Zapravo, obično to ne bude samo malo šunke pa se ista poteže kroz kuhinju i po par dana dok se ne pojede.
Iskoristite šunku (i većinu namirnica preostalih od uskrsnog doručka) za pripremu nekog drugog jela. Ne želimo bacati hranu već je iskoristiti na najukusniji način.
Ove lisnate košarice nije teško pripremiti, nadjev možete prilagoditi željama i ukusima svojih ukućana ili gosti, a najbolje ih je jesti dok su još tople.
SASTOJCI
Priprema:
- U maloj šalici ili posudi pomiješajte dvije žličice senfa sa žličicom sušenih vrganja. Ako nemate sušenih vrganja, možete koristiti neki drugi začin po želji, poput luka ili češnjaka ili ga u potpunosti izostaviti.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvucite lisnato tijesto u pravokutnik debljine 3-5 mm. Nožem ga prerežite po širini u dva kvadrata jednake veličine. U svakom kvadratu izrežite manji kvadrat, oko 2 centimetra od ruba, pazeći da nožem ne prorežete tijesto.
- Manji kvadrat lisnatog tijesta premažite senfom, a preko njega dodajte sitno sjeckane kisele šampinjone i sjeckani mladi luk. Možete koristiti i neku drugu vrstu gljiva ili povrće po želji. Ako koristite svježe gljive, predlažem da ih kratko prodinstate prije stavljanja na lisnato tijesto kako ne otpustile svoju tekućinu na tijesto tijekom pečenja.
- Razmutite jedno manje jaje i njime premažite rubove lisnatog tijesta. Ne zaboravite sve posoliti i popariti po želji, a zatim stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite 15 minuta.
- Prije nego poslužite tartove, narežite nekoliko tanjih šnita šunke i kuhanih jaja te ih posložite preko gljiva. Po želji preko svega možete naribati svježi hren za dodatnu aromu.