Lisnate košarice punjene gljivama i šunkom

2015

Sastojci

  • 300 g kuhane šunke ili lopatice
  • 100 g šampinjona u octu
  • 15 g mladog luka
  • 250 g lisnatog tijesta
  • 2 žličice senfa
  • 1 žličica sušenih mljevenih vrganja
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • 1 kuhano jaje
  • hren (po želji)
  • sol i papar
27 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Lisnate košarice punjene gljivama i šunkom

Preostale namirnice od uskršnjeg doručka, poput šunke i jaja, lako možete iskoristiti u brojnim jelima poput ovih košarica od lisnatog tijesta s nadjevom od gljiva.

Na jednu stvar sigurno možete računati nakon Uskrsa, a to je da će vam za naredni dan ostati barem malo uskršnje šunke, kuhanih jaja i mladog luka. Zapravo, obično to ne bude samo malo šunke pa se ista ‘poteže’ kroz kuhinju i po par dana dok se ne pojede.

Iskoristite šunku (i većinu namirnica preostalih od uskršnjeg doručka) za pripremu nekog drugog jela. Ne želimo bacati hranu već je iskoristiti na najukusniji način.

Ove lisnate košarice nije teško pripremiti, nadjev možete prilagoditi željama i ukusima svojih ukućana ili gosti, a najbolje ih je jesti dok su još tople.

tart-s-gljivama-sunkom-06

Priprema:

U maloj šalici ili posudi pomiješajte dvije čajne žlice senfa s čajnom žlicom sušenih vrganja. Ako nemate sušenih vrganja, možete koristiti neki drugi začin po želji, poput luka ili češnjaka ili ga u potpunosti izostaviti.

Na pobrašnjeloj podlozi razvucite lisnato tijesto u pravokutnik debljine 3-5 mm. Nožem ga prerežite po širini u dva kvadrata jednake veličine.

U svakom kvadratu izrežite manji kvadrat, oko 2 centimetra od ruba, pazeći da nožem ne prorežete tijesto.

Manji kvadrat lisnatog tijesta premažite senfom, a preko njega dodajte sitno sjeckane kisele šampinjone i sjeckani mladi luk. Možete koristiti i neku drugu vrstu gljiva ili povrće po želji. Ako koristite svježe gljive, predlažem da ih kratko prodinstate prije stavljanja na lisnato tijesto kako ne otpustile svoju tekućinu na tijesto tijekom pečenja.

Razmutite jedno manje jaje i njime premažite rubove lisnatog tijesta. Ne zaboravite sve posoliti i popariti po želji, a zatim stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 15 minuta.

Prije nego poslužite tartove, narežite nekoliko tanjih šnita šunke i kuhanih jaja te ih posložite preko gljiva. Po želji preko svega možete naribati svježi hren za dodatnu aromu.

Vezani članci