Ljetna salata s pečenom vratinom

2019

Sastojci

  • Sastojci (za 4 osobe):
  • 500 g svinjske vratine bez kostiju
  • Za marinadu:
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žličice crvene paprike
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 3 prstohvata soli
  • malo svježe mljevenog papra
  • par grančica svježeg peršina
  • Za salatu:
  • 200 g bulgura
  • 3 žlice maslinova ulja
  • prstohvat soli
  • 4 svježe crvene paprike
  • 50 g rukole
  • 200 g kuhanog kukuruza
  • Za preljev:
  • 3 žlice balzamičnog octa
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 prstohvata soli
26 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Ljetna salata s pečenom vratinom

Kako bi ovaj obrok bio puno više od "samo salate", pobrinula se sočna svinjska vratina koja se preko noći marinirala u finoj marinadi.

Ljetni su obroci jednostavniji, puni boja i okusa, i brže se pripremaju, zato nam je svaka ideja baš za takve obroke uvijek dobrodošla.

Ova salata čija je zvijezda pečena marinirana vratina nikog neće razočarati jer se radi o pravom ljetnom zalogaju koji će vas dugo držati sitima.

Osim vratine koja se kratko peče, i bulgur je idealna namirnica jer se jako kratko kuha. Bulgur možete skuhati i par dana unaprijed pa ga čuvati u hladnjaku (što ja često činim) te po potrebi vaditi iz hladnjaka i koristiti u raznim obrocima. Odlično se uklapa baš u sve; zgušnjava variva i juhe, odličan je kao prilog mesnim jelima te briljira u raznim salatama.

Kako bi ovaj obrok bio puno više od “samo salate”, pobrinula se sočna svinjska vratina koju sam preko noći marinirala u finoj marinadi pa je sutradan, u nedostatku pravog roštilja, samo bacila na dobro zagrijanu grill tavu.

Ispekla sam i paprike, dodala aromatičnu rukolu i slatki kukuruz, sve dobro začinila i začas dobila pravi ljetni obrok u kojem smo baš uživali.

ljetna-salata-s-pecenom-vratinom-02

Priprema:

Večer prije napravite marinadu i stavite meso na mariniranje. U posudu stavite maslinovo ulje, protisnuti češnjak, crvenu papriku, sol i papar pa dobro izmiješajte. Komade svinjske vratine bez kosti dobro premažite marinadom (utrljajte rukama), prekrijte ih s par grančica peršina, dobro zatvorite posudu i stavite u hladnjak te pustite marinirati preko noći.

Meso izvadite iz hladnjaka barem 2 sata prije no što ćete ga pripremati kako bi ono postiglo sobnu temperaturu te kako bi se sokovi unutar mesa lijepo rasporedili.

U posudu stavite bulgur, isperite ga vodom, ocijedite pa dodajte duplu količinu hladne vode (400 ml), prstohvat soli i 3 žlice maslinova ulja. Kuhajte na srednje jakoj vatri prema naputku na pakiranju (obično je to oko 10 minuta), ugasite vatru, promiješajte vilicom i dodajte još malo maslinova ulja i pustite da se bulgur ohladi.

Paprike operite, očistite od sjemenki, posušite pa narežite na šire trake. Zagrijte tavu, dodajte malo maslinova ulja pa na jakoj vatri ispržite narezane paprike. Malo ih posolite. Izvadite paprike na tanjur i pustite da se ohlade, a masnoću i sok od paprika sačuvajte za kasnije.

Zagrijte grill tavu (ili još bolje roštilj), premažite je masnoćom od pečenja paprika pa stavite peći svinjsku vratinu. Pecite po 5 minuta sa svake strane (ako su komadi deblji pecite malo duže). Poklopite poklopcem i pustite 5-10 minuta da meso odstoji. Potom ga narežite na tanje trake.

U zdjelu stavite ohlađeni bulgur, dodajte pržene paprike, kukuruz i opranu rukolu pa sve izmiješajte.

Napravite preljev od maslinova ulja, balzamičnog octa i soli. Vilicom dobro izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete gustu emulziju. Preljevom začinite salatu i izmiješajte. Na tako pripremljenu salatu složite narezano meso i zalijte s ostatkom masnoće od pečenja paprika. Prema ukusu dodatno popaprite i posolite.

Vezani članci