Ljetna salata sa svinjetinom, povrćem i kruhom

2019

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 400 g odrezaka svinjskih leđa bez kostiju (kare)
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • par grančica peršina
  • prstohvat soli
  • malo papra
  • ZA PANZANELLU:
  • 200 g starog suhog kruha
  • 3 velike zrele rajčice
  • 2 veća svježa krastavca
  • 1 velika glavica ljubičastog luka
  • 1 vezica svježeg bosiljka
  • 12-15 komada usoljenih kapara
  • 2-3 žlice vinskog octa (može i balzamički)
  • 4-5 žlice maslinovog ulja
  • 1-2 prstohvata soli
22 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Ljetna salata sa svinjetinom, povrćem i kruhom

Inspiraciju vuče iz poznate talijanske panzanelle, ova ljetna salata obogaćena je trakicama svinjetine te funkcionira kao samostalno (i zasitno) jelo.

Inspiraciju za ovo jelo potražila sam u toskanskoj kuhinji i jednostavnom jelu znanom kao panzanella. Panzanella nije ništa drugo do neka vrste sočne, aromatične salate. Čine je stari suhi kruh, zrele rajčice, svježi krastavci, kolutovi ljubičastog luka i puno svježeg bosiljka. Sve začinjeno mrvicom octa od bijelog vina i finim domaćim maslinovim uljem.

Tako pripremljenu, dobro ohlađenu panzanellu obogatila sam pečenim svinjskim kareom kojeg sam preko noći marinirala u mješavini začina, a potom narezala na tanke trakice i na naglo ispržila u tavi.

Ovo je jelo idealno pripremiti dan ranije jer panzanella je najbolja kad odstoji par sati u hladnjaku, kad se svi okusi prožmu. Meso je ionako najbolje marinirati preko noći i sutradan samo na brzinu ispeći ili ispržiti.

ljetna-salata-svinjetina-povrce-kruh-detalj

Priprema:

U zdjelici izmiješajte maslinovo ulje, sol, papar, protisnuti češnjak i sitno sjeckani peršin. Tom marinadom premažite odreske. Stavite u posudu (ili vrećicu), dobro zatvorite i pustite da se meso marinira preko noći.

Pripremite panzanellu. Stari suhi kruh (najbolji je bijeli kruh tipa ciabatte) narežite na kriške koje posušite na zraku oko sat-dva. Možete ih i kratko tostirati u pećnici. Posušeni kruh natrgajte na veće komade, prelijte sa 150 ml vode i pustite da se namoči oko minutu-dvije. Potom kruh dobro iscijedite rukama i stavite ga u veću zdjelu.

Rajčice operite i narežite na manje kockice. Krastavce ogulite i operite pa i njih narežite na manje kockice. Narezane rajčice i krastavce prebacite u zdjelu s kruhom, dodajte ljubičasti luk koji ste narezali na tanke kolutove, dodajte natrgane listove svježeg bosiljka. Sve posolite pa prelijte maslinovim uljem i octom koje ste dobro izmutili vilicom. Dobro izmiješajte i stavite u hladnjak da se ohladi najmanje 2-3 sata, a može i preko noći.

Izvadite meso iz hladnjaka sat vremena prije no što ćete ga pripremati. Svaki odrezak narežite na tanke trakice (slično kao za wok i azijski način pripreme). Zagrijte širu i dublju tavu, dodajte 2 žlice maslinova ulja pa ubacite polovicu mesa. Brzo ga ispržite uz stalno miješanje. Pržite oko 2-3 minute.

Izvadite van i stavite u tanjur pa ispržite drugu polovicu mesa. Vratite prvu polovicu mesa u tavu, izmiješajte, potom poklopite tavu i pustite da se meso ohladi 10-ak minuta.

Izvadite panzanellu iz hladnjaka, dobro je promiješajte, dodajte još malo maslinova ulja. Dodajte isprženo meso, pospite usoljenim kaparama i dodatnim listićima svježeg bosiljka i poslužite.

Savjet: Za ovo jelo možete koristiti i ostatke roštilja, potrebno je samo na tanko izrezati meso i kratko ga popeći u dobro zagrijanoj tavi ili ga jednostavno konzumirati hladnog.

Vezani članci