×
×
Mađarski gulaš s kobasicama na žlicu ili vilicu
Recepti

Mađarski gulaš s kobasicama na žlicu ili vilicu

Iako je teško uočiti neku veću razliku u odnosu na ljeto koje je za nama, jesen nam je doista stigla. A ona zove na jela sa žlicom, juhe, čorbe, gulaše.

Mađarski gulaš s kobasicama idealan je izbor za taj prelazak na ozbiljniju hranu. Ostavite li da sva tekućina pri kuhanju ispari, dobit ćete ‘gulaš na vilicu’. Oni skloniji jušnom, dodat će više temeljca i uživati u jelu na žlicu.

Ljuta malo dimljena kobasica, ugodno će zagrijati u prvim hladnim danima jeseni, a ako se odlučite za svježe kobasice, vratite ih u posudu zajedno s krumpirom, da se do kraja skuhaju.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Ljuta kobasica

Priprema:

  1. Pripremite potrebne sastojke. Luk narežite na četvrtine pa zatim na ploške. Češnjak usitnite. Krumpir ogulite i narežite na ploške.
  2. Sušenim, dimljenim kobasicama skinite omotač, crijevo u kojem se nalaze. Pomozite si na način da ih kraće vrijeme (30-ak sekundi) držite pod vrućom vodom, dobro posušite kuhinjskim ubrusom, a zatim crijevo samo ogulite.
  3. Narežite ih ukoso na 3-5 mm debele ploške. Jednako narežite i svježe kobasice, ako ste se odlučili za njih. Na mješavini maslinova ulja i maslaca pržite ploške kobasica da dobiju finu koricu, par minuta s obje strane, pa ih izvadite na topli tanjur.
  4. Na preostaloj masnoći pržite luk narezan na ploške da poprimi zlatno smeđu boju, ali pazite da ne zagori, dodajte češnjak, a zatim i crvenu papriku i sve kratko prepržite. Zatim dodajte krumpir narezan na ploške, pa sve lagano izmješajte da se krumpiri oblože masnoćom i paprikom.
  5. Posolite i popaprite po ukusu, ali pazite da ne pretjerate jer su već kobasice začinjene. Zalijte temeljcem toliko da su svi krumpiri prekriveni tekućinom. U ovom trenutku u posudu vratite i kobasice, ako ste se odlučili za svježe pa tome prilagodite i količinu temeljca i kuhajte na umjerenom vatri 10-15 minuta u polupokrivenoj posudi ili pokrivenoj poklopcem, koji ima mogućnost isparavanja.
  6. Nakon toga otklopite i kuhajte još desetak minuta nepoklopljeno, da ispari preostala tekućina, a krumpir se skuha. Povremeno promiješajte, ali oprezno, da vam se ne raspadnu svi krumpiri. Poneki možete lagano zdrobiti, jer će to gulašu dati gustoću. Ako želite da vam gulaš ostane jušniji, dodajte mu više temeljca.
  7. Pred sam kraj umiješajte u gulaš sitno sjeckani peršin, a ako ste odabrali suhe kobasice, sad vratite i njih, sve još jednom lagano promiješajte i uživajte u svom jesenskom obroku uz bogatu zdjelu zelene salate.