Zimske dane je teško zamisliti bez jela na žlicu gdje su očiti favoriti grah s kobasicom i zeljem i sarma. U novije vrijeme nam se u lonce vraćaju ječam i leća pa su sve popularnija variva poput batude.
U ovoj maneštri se “krčkaju” grah, ječam i leća dok se mesni dio sastoji od fine slanine i kranjske kobasice koju po potrebi možete zamijeniti nekim suhim mesom.
Maneštru skuhajte u većoj količini i bez problema zamrznite i imajte spremnu za hladne i tmurne dane kad vam treba nešto toplo, a dan vam se ne provodi u kuhinji.
SASTOJCI
Priprema:
- Suhu mješavinu graha, leće i ječma namočite u vodi preko noći. Sutradan procijedite vodu pa mahunarke i žitarice stavite kuhati u veći lonac, pustite da voda zavrije pa ih ponovno procijedite. Novoj vodi za kuhanje dodajte 2-3 lovorova lista koji će ublažiti neželjeno nadimanje. Po želji možete dodati kost suhog mesa ili par šnita slanine. Kuhajte oko pola sata do 40 minuta, dok grah nije kuhan. Ocijedite mahunarke.
- Drugi (veći) lonac stavite na srednje jaku vatru pa na žlici masti dinstajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i usitnjeni češnjak, Kranjsku kobasicu narezanu na kolutiće i kockice slanine. Dinstajte par minuta pa podlijte pasiranom rajčicom.
- Kuhajte desetak minuta pa ubacite prokuhani grah, leću i ječam. Sve zalijte vodom ili temeljcem, dovoljno da prekrije mahunarke i povrće. Začinite solju i paprom pa kuhajte dok mrkva i luk u potpunosti ne omekšaju.
- Po potrebi možete dodati zapršku iako je ova maneštra sama po sebi dovoljno gusta. Kao i sva jela na žlicu, najfinija je dan kasnije.