×
×
Kako napraviti maslac od koštane srži
Iz pećnice

Kako napraviti maslac od koštane srži

Kosti sadrže nutricionistički vrijedne sastojke stoga ih iskoristite doslovno do srži te od koštane srži napravite maslac.

Ne znam kako kod vas stvari stoje, ali naš ultimativni nedjeljni ručak, govedska je juha, s restanim krumpirom i zelenom salatom. Od onih smo koji vole jesti kuhano meso i glodati onu finu žlundru s kostiju.

Da bez kostiju nema dobre juhe, ni temeljca, poznata je stvar. No kosti sadrže i vrlo ukusnu srž i mnogima je upravo ona najveći zgoditak.

Niste li ljubitelji takve kuhane, a usprkos periodičnim izmjenama u mišljenjima znanstvenika što jest ili nije zdravo, vjerujete da koštana srž sadrži i nutricionistički vrijedne sastojke, iskoristite kosti doslovno do srži i napravite maslac od koštane srži.

Vrlo brzo i jednostavno pripravljen, ukusan je, bilo da ga servirate uz prepečeni kruh ili komadić maslaca dodate da se topi po vašem upravo ispečenom odresku, dok se odmara.

Pokušajte, kosti doista nisu skupe, a maslac bi vas mogao ugodno iznenaditi. Jedini problem bi moglo biti nagovoriti mesara da vam ih prereže uzdužno, no ako ne uspijete i poprečno rezane, na debljinu do maksimalno 5 cm, bit će jednako dobre.

Nakon što ste iz njih izvadili srž, kosti nemojte bacati, još uvijek su pogodne da od njih skuhate juhu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneća kost

Priprema:

  1. Prerezane kosti stavite na papirom za pečenje obložen lim i pecite na temperaturi od 180-200 °C, 15-20 minuta. Gotove su kad postanu mekane i površini se pojave mjehuri.
  2. Ostavite ih da se lagano ohlade, a za to vrijeme na malo maslaca prepržite sitno sjeckanu ljutiku da omekša. Pričekajte da se ohladi pa prebacite u posudu štapnog miksera.
  3. Izvadite žličicom koštanu srž iz kostiju, pa dodajte na maslac s ljutikom, posolite, dodajte sitno sjeckane začine, tucanu papriku, limunov sok i ostatak maslaca i miksajte štapnim mikserom da postane pjenasto.
  4. Ako vam se dogodi da je smjesa pretekuća, ne očajavajte, vjerojatno su sastojci bili pretopli. Ostavite sve da se dobro ohladi, pa kratko ponovo izmiksajte, a zatim spremite u staklenku ili zamotajte poput bombona u papir za pečenje da kasnije lakše režete maslac na šnite.