×
×
Pripremite mesne okruglice s junećom jetrom
Iz pećnice

Pripremite mesne okruglice s junećom jetrom

Blagog okusa, ove mesne okruglice su idealne za one koji pretjerano ne ljube okus jetre ili za one koji se na njega tek navikavaju, poput djece.

Iako danas volim i jedem jetru na gotovo sve načine, od pašteta, u umacima, prženu u tavici ili pečenu na roštilju, nije oduvijek bilo tako.

Recept za mesne okruglice koji danas dijelim s vama, osim što će se svidjeti onima koji već jesu ljubitelji jetrenih delikatesa, zbog blagog teka okruglica, vrlo je upotrebljiv kad s tekom jetrica treba upoznati djecu ili predomisliti one koji je odbijaju probati.

Bilo da se odlučite okruglice servirati samo pečene, uz sočnu salatu ili ih dotjerati umakom, nećete požaliti.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

Priprema:

  1. Jetru dobro ohladite. To će vam olakšati rezanje, jer jetru je potrebno što je moguće više usitniti oštrim nožem, a ne pretvoriti u kašu i zatim pomiješati s mljevenim mesom. Dodajte i sitno narezanu slaninu, sitno nasjeckan luk i protisnut češnjak.
  2. Mahune kardamoma otvorite i u mužaru usitnite sjemenke, pa dodajte i njih zajedno sa solju i paprom po ukusu. Sve još kratko izmiješajte pa vratite kratko u hladnjak, da se dodatno ohladi.
  3. Pećnicu ugrijte na 180-200 °C. Vlažnim rukama formirajte kuglice veličine ovećeg oraha, složite u lim za pečenje pa pecite 25-30 minuta na 180-200 °C.
  4. Servirajte na postelji od zelene salate, a po želji dodajte kockice preprženog kruha.
  5. Želite li uz okruglice servirati i umak, nakon što ste ih izvadili iz pećnice, prebacite ih u ugrijanu tavu, prelijte konjakom, pa flambirajte. Nakon što alkohol izgori, ulijte vrhnje, još kratko vrijeme kuhajte da se umak zgusne, a po potrebi dotjerajte okus.