×
×
Napravite lagani minestrone s junetinom
Na žlicu

Napravite lagani minestrone s junetinom

Inspiracija za ovo jelo je talijanska gusta juha od povrća, točnije minestrone, u koju su umjesto tjestenine ili riže dodane kockice mesa.

Minestrone je još jedan talijanski slasni specijalitet koji spada u takozvanu ‘siromašku kuhinju’, a ovaj je pridjev dobio zbog toga što se, uglavnom, spremao od raznih ostataka povrća.

Ova juha podnosi razne kombinacije sezonskog povrća, a glavni uobičajeni sastojci su joj grahorice, luka, mrkva, celer, rajčica, maslinovo ulje i na kraju malo tjestenine ili riže.

U ovom su receptu, kako napomenuh, tjestenina ili riža izostale. Radila sam jednu laganiju varijantu s kockicama junećeg buta, ali vi svakako možete i u ovoj kombinaciji dodati jednu šaku riže ili omiljene tjestenine.

Koristila sam poriluk umjesto luka koji je juhi dao lijepu gustoću, slanutak umjesto graha, mrkvu, malo mirisnog pastrnjaka te fine tanke, kratko rezane mahune.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gulaš kocke

Priprema:

  1. Na malo maslinova ulja pirjajte junetinu koju ste narezali na kockice, dodajte joj jedan režanj češnjaka, čili papričicu i dva lovorova lista. Meso pirjajte stalno miješajući, da mu se sa svih strana zatvore pore i dok ne ishlapi sva tekućina. Za ovaj vam je korak potrebno jedno 20-25 minuta.
  2. U većem loncu zagrijte ulje pa mu dodajte poriluk rezan na kolutiće, mrkvu narezanu na tanje kolutiće i pastrnjak rezan na kockice. Sve pirjajte dok povrće ne omekša, dolijevajte vode po potrebi.
  3. Kad je povrće omekšalo, dodajte mu meso, pasiranu rajčicu i pola litre vode, protisnite još jedan češnjak, lagano posolite, poklopite i pustite da se kuha na laganoj vatri 30 minuta.
  4. Potom dodajte kuhani slanutak i kuhane mahune, dodatnih 750 ml vode te dalje kuhajte još 30 minuta. Na kraju dosolite po potrebi i dodajte svježe mljevenog papra te ukuhajte omiljenu tjesteninu ili rižu.
  5. Služite u dubokim tanjurima uz dodatak ribanog parmezana.