Mladi krumpir i jaja s prženom pancetom

2018

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 70-100 g pancete
  • 1 kg mladog, sitnijeg krumpira
  • 4 jaja
  • par grančica svježeg kopra
  • par grančica mikrozelenja graška
  • prstohvat krupne morske soli
  • Za dresing:
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice jabučnog octa
  • 2 žlice senfa
  • 1 žličica meda
  • 1 režanj češnjaka
  • prstohvat soli
13 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Mladi krumpir i jaja s prženom pancetom

Ako ste jedva dočekali mladi krumpir, a volite i svježi kopar, kuhana jaja i slasnu slaninu, zašto ih ne biste spojili u jedno jelo? Osim što je vizualno jako privlačno, osvaja i okusom.

Mladi krumpir i mirisni svježi kopar upravo su u sezoni, dok je jajima i slanini sezona baš uvijek, tijekom čitave godine.

Svim ljubiteljima salate od krumpira ovo će jednostavno i aromatično jelo biti pun pogodak. Na njega neće ostati ravnodušni ni oni koji vole salatu od jaja.

Listići pržene pancete ovoj salati daju posebni šmek te je na brzinu pretvaraju u obrok koji je i u više od same salate. Ona postaje samostalno jelo koje možete poslužiti i toplo kao ranu večeru. Ako je pripremite ranije i dobro ohladite, imat ćete bogat i zasitan ručak koji možete ponijeti na posao.

Ako ipak smatrate da je ovo jelo samo salata, poslužite je uz vama draga mesna jela bilo iz tave, pećnice ili s roštilja. Ne zaboravite istostirati dovoljno kruha.

Za dodatnu aromu u klasični vinaigrette dresing je dodano par žličica senfa, žličica meda i jedan protisnuti režanj češnjaka. Sve je na kraju začinjeno sitno sjeckanim svježim koprom i slatkim mikrozelenjem graška.

mladi-krumpir-jaja-slanina-02

Priprema:

Mlade, sitnije krumpire dobro operite, izribajte žicom, ali ih nemojte guliti. Pripazite da krumpiri budu podjednake veličine kako bi se ravnomjerno skuhali.

Krumpire stavite u lonac i zalijte vodom tako da voda prekriva sve krumpire. Kad voda zakuha dodajte prstohvat soli i kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok krumpiri ne budu lijepo kuhani. Pazite da ih ne prekuhate. Krumpire ohladite.

Jaja stavite u hladnu vodu i kad voda zakuha, kuhajte ih 7 minuta. Jaja dobro ohladite pa kasnije i ogulite.

Slaninu narežite na tanke manje listiće. Dobro zagrijte suhu tavu pa na njoj uz stalno miješanje ispržite slaninu dok ne postane hrskava (oko 5 minuta). Ostavite sa strane da se slanina ohladi.

Pripremite dresing. U zdjelicu stavite maslinovo ulje, ocat, senf i med pa metlicom ili vilicom sve dobro izradite u gustu ujednačenu emulziju. Posolite pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani režanj češnjaka. Sve dobro izmiješajte. Po želji dodajte i malo papra ili čili pahuljica.

Krumpire prerežite po pola pa ih stavite u dublju zdjelu, prelijte s polovicom dresinga pa pažljivo izmiješajte. Potom dodajte jaja, također, prerezana po pola. Dodajte slaninu i sitno sjeckani kopar.

Sve još jednom prelijte ostatakom dresinga pa na kraju dodajte mikrozelenje graška.

Vezani članci