Naziv jela odmah navodi da je riječ o nečemu japanskom. Uostalom riječ negi znači ‘mladi luk’, a maki je u prijevodu ‘omotati’.
Negimaki rolice je po prvi puta pripremio japanski kuhar Nobuyoshi Kuraoka nakon kritika da bi japanski restorani u SAD-u trebali posluživati i govedinu. Kuhar je bio spreman udovoljiti tom zahtjevu i to osmišljavanjem ovog jako jednostavnog, ali iznimno ukusnog jela.
Prva verzija je bila doslovno junetina omotana oko mladog luka začinjena soja umakom. U međuvremenu je umak uznapredovao kao i punjenje pa se tako danas mogu pronaći i rolice punjene šparogama.
Nekoliko stvari koje krase ovo jelo su: jednostavnost pripreme, jako mala količina potrebnih namirnica te mogućnost eksperimentiranja sa začinima – od osnovnih do pomalo kompliciranih verzija.
SASTOJCI
ZA UMAK:
Priprema:
- Zakuhajte pa posolite vodu kako biste u njoj blanširali zeleni dio mladog luka (20-30 sekundi) i vrhove šparoga (90 sekundi). Blanširano povrće izvadite na kuhinjski ručnik kako bi se posušilo i ohladilo.
- Juneći but ili flank steak narežite na što tanje šnite, veličine oko 5x7 centimetra. Po potrebi dodatno stanjite batom za meso.
- Meso lagano posolite i popaprite. Na svaki komad mesa stavite 4-5 lisnatih dijelova mladog luka ili 3 vrha šparoga. Zarolajte i lagano zavežite rolicu jednim listom mladog luka.
- Đumbir veličine palca i češnjak sitno nasjeckajte. U tavu ulijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani đumbir i češnjak te ostale sastojke pa zagrijte na laganoj vatri.
- Negimaki rolice stavite u tavu i pecite uz povremeno okretanje, oko 10 minuta, dok rolice nisu pečene sa svih strana.
- Rolice narežite na veličinu sushija i poslužite.