Negimaki: Japanske juneće rolice

2019

Sastojci

  • 500 g junećeg buta
  • 2-3 mlada luka
  • 15-ak šparoga
  • sol, papar
  • UMAK:
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žlica mirina
  • 1 žlica sakea
  • 2 režnja češnjaka
  • đumbir
8 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Negimaki: Japanske juneće rolice

Negimaki je nježno meso junećeg buta omotano oko mladog luka i vrhova šparoga te pečeno u tavi. Ovo jelo je dokaz kako je manje uistinu više.

Naziv jela odmah navodi da je riječ o nečemu japanskom. Uostalom riječ negi znači ‘mladi luk’, a maki je u prijevodu ‘omotati’.

Negimaki rolice je po prvi puta pripremio japanski kuhar Nobuyoshi Kuraoka nakon kritika da bi japanski restorani u SAD-u trebali posluživati i govedinu. Kuhar je bio spreman udovoljiti tom zahtjevu i to osmišljavanjem ovog jako jednostavnog, ali iznimno ukusnog jela.

Prva verzija je bila doslovno junetina omotana oko mladog luka začinjena soja umakom. U međuvremenu je umak uznapredovao kao i punjenje pa se tako danas mogu pronaći i rolice punjene šparogama.

Nekoliko stvari koje krase ovo jelo su: jednostavnost pripreme, jako mala količina potrebnih namirnica te mogućnost eksperimentiranja sa začinima – od osnovnih do pomalo kompliciranih verzija.

negimaki-rolice-02

Priprema:

Zakuhajte pa posolite vodu kako biste u njoj blanširali zeleni dio mladog luka (20-30 sekundi) i vrhove šparoga (90 sekundi). Blanširano povrće izvadite na kuhinjski ručnik kako bi se posušilo i ohladilo.

Juneći but ili flank steak narežite na što tanje šnite, veličine oko 5×7 centimetra. Po potrebi dodatni stanjite batom za meso.

Meso lagano posolite i popaprite. Na svaki komad mesa stavite 4-5 lisnatih dijelova mladog luka ili 3 vrha šparoga. Zarolajte i lagano zavežite rolicu jednim listom mladog luka.

Đumbir veličine palca i češnjak sitno nasjeckajte. U tavu ulijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani đumbir i češnjak te ostale sastojke pa zagrijte na laganoj vatri.

Negimaki rolice stavite u tavu i pecite uz povremeno okretanje, oko 10 minuta, dok rolice nisu pečene sa svih strana.

Rolice narežite na veličinu sushija i poslužite.

Vezani članci