×
×
Neodoljivi Bagels sendviči s kuhanom šunkom
Recepti

Neodoljivi Bagels sendviči s kuhanom šunkom

Obožavan za doručak, ručak ili kao gurmanski snack tijekom dana. Bagel sendvič baš nitko nikada neće odbiti.

Najpopularniji sendvič na svijetu jest zasigurno onaj poslužen u bagel pecivu s rupom u sredini i raznovrsnim posipom od sjemenki.

Priprema ovih peciva je nešto drugačija od pripreme klasičnih peciva jer se ova peciva prvo kratko kuhaju u kipućoj vodi u, a onda peku, baš poput bavarskih peciva i pereca, što samom tijestu daje onu prepoznatljivu chewy, žilaviju teksturu, ali i lijepu zlatnu boju te poseban okus.

Jednom pečena, ova peciva zadržavaju svježinu i do dva dana, ako ih čuvate u vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi, a i odlično se zamrzavaju. Prije punjenja važno je prvo namazati krem sirom, a potom ostale sastojke dodajte prema željama.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
180 minuta
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kuhana šunka

    TIJESTO:

    PREMAZ I POSIP:

    NAMAZ OD ŠUNKE I SIRA:

    ZA BAGEL SENDVIČ:

Priprema:

  1. U manjoj zdjelici izmiješajte mlaku vodu, žličicu meda, žličicu brašna i suhi kvasac, ostavite na toplom deset minuta da se kvasac aktivira.
  2. Potom izmiješajte brašno i sol, dodajte aktivirani kvasac, 1 žličicu meda i mlaku vodu pa zamijesite podatno, glatko tijesto koje se ne lijepi (pomažite si dodavanjem brašna). Mijesite najmanje deset minuta. Umiješeno tijesto oblikujte u kuglu prekrijte i pustite dizati 60 minuta.
  3. Uzdiglo tijesto kratko premijesite pa podijelite na šest jednakih dijelova (svaki bi trebao težiti oko 90 g), svaki komad rukama oblikujte u loptice, prekrijte krpom i pustite dizati 10 minuta. Potom svaku lopticu lagano spljoštite rukama pa u sredinu ubodite prst i vrtite u krug dok ne dobijete rupu promjera cca. dva cm pa odložite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje te prekrijte krpom. Nakon toga pustite dizati još deset do petnaest minuta.
  4. Dok se peciva dižu, zakuhajte vodu u većem, širem loncu, dodajte jednu žličicu meda i prstohvat sode bikarbone. U kipuću vodu spuštajte jedan po jedan bagel (kuhajte po tri odjednom) i kuhajte ih po jednu minutu sa svake strane (ako želite žilavije, onda ih kuhajte po dvije minute sa svake strane).
  5. Svaki bagel premažite jajem koje ste izmutili sa žlicom hladnog mlijeka pa pospite sezamom, makom ili mješavinom sjemenki ili ostavite prazno i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C (ventilacija) ili 200 °C (tradicionalno pečenje) i pecite oko osamnaest do dvadeset minuta.
  6. Dok se bagelsi peku napravite namaz od kuhane šunke i krem sira: u sjeckalici ili pomoću štapnog miksera izblendajte krem sir, slatko vrhnje i kuhanu šunku narezanu na manje komade, posolite i popaprite, izmiješajte pa stavite u zdjelicu ili teglicu, prekrijte folijom i dobro ohladite do služenja.
  7. Složite bagelse: pecivo prerežite po pola, donji dio peciva premažite namazom od šunke i krem sira, potom stavite zelenu salatu ili mladi špinat, gore stavite cheddar sir pa kuhanu šunku, na šunku složite narezane kisele krastavce, gornji dio peciva premažite srirachom i majonezom, dodajte svježe listove bosiljka, poklopite i poslužite. Odličan dodatak ovom bogatom sendviču je i kajgana od jaja, dodajte ju na sir pa potom dodajte šunku i ostale sastojke.