Najpopularniji sendvič na svijetu jest zasigurno onaj poslužen u bagel pecivu s rupom u sredini i raznovrsnim posipom od sjemenki.
Priprema ovih peciva je nešto drugačija od pripreme klasičnih peciva jer se ova peciva prvo kratko kuhaju u kipućoj vodi u, a onda peku, baš poput bavarskih peciva i pereca, što samom tijestu daje onu prepoznatljivu chewy, žilaviju teksturu, ali i lijepu zlatnu boju te poseban okus.
Jednom pečena, ova peciva zadržavaju svježinu i do 2 dana, ako ih čuvate u vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi, a i odlično se zamrzavaju. Prije punjenja važno je prvo namazati krem sirom, a potom ostale sastojke dodajte prema željama.
SASTOJCI
TIJESTO:
PREMAZ I POSIP:
NAMAZ OD ŠUNKE I SIRA:
ZA BAGEL SENDVIČ:
Priprema:
- U manjoj zdjelici izmiješajte mlaku vodu, žličicu meda, žličicu brašna i suhi kvasac, ostavite na toplom 10 minuta da se kvasac aktivira.
- Potom izmiješajte brašno i sol, dodajte aktivirani kvasac, 1 žličicu meda i mlaku vodu pa zamijesite podatno, glatko tijesto koje se ne lijepi (pomažite si dodavanjem brašna). Mijesite najmanje 10 minuta. Umiješeno tijesto oblikujte u kuglu prekrijte i pustite dizati 60 minuta.
- Uzdiglo tijesto kratko premijesite pa podijelite na 6 jednakih dijelova (svaki bi trebao težiti oko 90 g), svaki komad rukama oblikujte u loptice, prekrijte krpom i pustite dizati 10 minuta. Potom svaku lopticu lagano spljoštite rukama pa u sredinu ubodite prst i vrtite u krug dok ne dobijete rupu promjera cca. 2 cm pa odložite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje te prekrijte krpom. Nakon toga pustite dizati još 10-15 minuta.
- Dok se peciva dižu, zakuhajte vodu u većem, širem loncu, dodajte 1 žličicu meda i prstohvat sode bikarbone. U kipuću vodu spuštajte jedan po jedan bagel (kuhajte po 3 odjednom) i kuhajte ih po 1 minutu sa svake strane (ako želite žilavije, onda ih kuhajte po 2 minute sa svake strane).
- Svaki bagel premažite jajem koje ste izmutili sa žlicom hladnog mlijeka pa pospite sezamom, makom ili mješavinom sjemenki ili ostavite prazno i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ventilacija) ili 200°C (tradicionalno pečenje) i pecite oko 18-20 minuta.
- Dok se bagelsi peku napravite namaz od kuhane šunke i krem sira: u sjeckalici ili pomoću štapnog miksera izblendajte krem sir, slatko vrhnje i kuhanu šunku narezanu na manje komade, posolite i popaprite, izmiješajte pa stavite u zdjelicu ili teglicu, prekrijte folijom i dobro ohladite do služenja.
- Složite bagelse: pecivo prerežite po pola, donji dio peciva premažite namazom od šunke i krem sira, potom stavite zelenu salatu ili mladi špinat, gore stavite cheddar sir pa kuhanu šunku, na šunku složite narezane kisele krastavce, gornji dio peciva premažite srirachom i majonezom, dodajte svježe listove bosiljka, poklopite i poslužite. Odličan dodatak ovom bogatom sendviču je i kajgana od jaja, dodajte ju na sir pa potom dodajte šunku i ostale sastojke.