Varivo je uvijek dobar izbor, a ako je raskošno poput ovog današnjeg što sam pripremio onda je to pun pogodak. Za tradicionalnu pastirsku pitu ili “shepheads pie” vjerujem da je većina već čula, a ako te iste sastojke malo prilagodimo možemo dobiti super fino varivo koje će djelovati okrepljujuće na svakoga od nas. Kremasto je, bogato okusom i zasitno, sve ono što jedno pravo varivo za ove hladne dane treba imati. U sudio bi se čak reći da bi ovako pripremljena pastirska pita slobodno može ići u kategoriju “comfort fooda”.
SASTOJCI
Priprema:
- Prvo ogulite krumpire. Dva krumpira narežite na kockice, a ostatak ostavite za izradu pirea. Luk i češnjak ogulite i sitno narežite, a mrkvu očistite i izrežite na kockice. Sve dinstajte na masnoći desetak minuta, a zatim dodajte mljevenu junetinu.
- Meso pržite dok se ne zapeče odnosno dok ne promijeni boju, a zatim dodajte češnjak i još kratko propržite. Ubacite koncentrat rajčice, majčinu dušicu, sol i papar. Sve dobro promiješate i dinstajte još dvije do tri minute, a zatim dodajte temeljac i lovorov list te pustite da zakuha. Nakon što je zakuhalo kuhajte još 20 do 25 minuta.
- Kuhani krumpir ocijedite, te mu dodajte kiselo vrhnje, maslac, malo soli i papra i napravite pire. Pire zatim dodajte u juhu i promiješajte. Dodajte i cheddar sir i pustite ga par minuta da se otopi u juhi. Na kraju dodajte grašak i sve skupa kuhajte još pet minuta. Nakon što je gotovo poslužite toplo i uživajte.