Postoji li prikladnijeg jela za obiteljski ručak vikendom od pečenog mesa s krumpirima. To je ona klasika na kojoj smo svi odrasli i kojoj se rado vraćamo. Ipak malo promjene ne škodi, a ja vam danas donosim jedan jako jednostavan recept za pečene krumpire s mljevenim mesom koje slobodno možete pripremiti i radnim danima kada nemate puno vremena za propisno pečenje.
Ova kombinacija je toliko ukusna da je kod nas postala pravi hit i što je najvažnije uz ovo jelo vam, osim salate, ništa više ne treba.
SASTOJCI
Za pečeni krumpir:
Za juneći umak:
za posluživanje:
Priprema:
- Krumpir ogulite, operite pa narežite na kockice. Rasporedite ga u veći lim za pečenje i začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180°C oko pola sata ili dok se lijepo ne zarumeni.
- Dok se krumpir peče pripremite junetinu. Prvo u tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite narezani luk i mrkvu. Kada luk i mrkva dobiju malo boje dodajte češnjak i nastavite pržiti sve još 2-3 minute dok češnjak zamiriše.
- Zatim dodajte meso pa sve pirjajte miješajući dok se meso ne karamelizira. Nakon toga dodajte pasiranu rajčicu, koncentrat rajčice i lovorov list te sve začinite solju i paprom. Po potrebi dodajte i malo vode te sve krčkajte dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja kušajte i po potrebi dodajte još soli i papra.
- Juneći umak maknite s vatre, a krumpir izvadite iz pećnice. Umak rasporedite na pečeni krumpir. Dodajte i namrvljeni feta sir pa sve vratite u pećnicu na još desetak minuta da se sve lijepo zapeče. Pečeno jelo izvadite iz pećnice, dodajte mu malo grčkog jogurta i narezane rajčice. Posipajte ga peršinom i klicama i odmah poslužite.