Ovaj recept je zapravo ukusan prijedlog kako spojiti i poslužiti dva američka klasika! S prženim krumpirima smo svi upoznati i volimo ga u svim kombinacijama, dok je Philly Cheese Steak kod nas nešto manje poznato jelo, ali to ne znači i manje ukusno.
Radi se o grilanom komadu junetine preko koje se dodaje rastopljeni sir. Iako Philly cheese steak kao jelo ima zanimljivu priču danas vas neću gnjaviti s tim povijesnim informacijama već ćemo odmah skočiti na recept. Recept koji sam prilagodio dostupnim namirnicama i kućnoj pripremi.
SASTOJCI
Priprema:
- Izvadite rib eye odrezak iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi prije pečenja. Za to vrijeme očistite i na polumjesece narežite luk, a zelenu papriku operite i narežite na trakice.
- Odrezak ispecite na vrućoj tavi. Pecite ga sa svake strane barem 3-4 minute, a ako se radi o većem/debljem odresku slobodno ga pecite i duže. Odrezak nije greška okrenuti i nekoliko puta pa se nemojte bojati to napraviti ako osjetite i vidite da odrezak nije dovoljno pečen. Preporuka je da odrezak za ovaj recept bude srednje pečen (medium) jer kasnije će biti dodatno termički obrađen i u pećnici.
- Kada je odrezak pečen do željene razine zamotajte ga u foliju i pustite da “odmori” barem 10 minuta. Za vrijeme odmaranja odreska naglo prepecite luk i papriku na masnoći koju je odrezak ispustio u tavi, a u posebnom dubokom loncu zagrijte ulje za prženje krumpira.
- Kada ispržite krumpir istresite ga u vatrostalnu posudu. Preko krumpira rasporedite luk i papriku te veći dio naribane gaude i natrgane mozzarelle. Rib eye odrezak narežite na trakice i pola količine odreska rasporedite preko krumpira. Sve zajedno stavite u pećnicu na maksimalnu temperaturu i na okvirno 2-3 minute dok se sir ne rastopi.
- Prije posluživanja rasporedite ostatak odreska po vrhu s ostatkom sira. Poslužite uz umake po želji. Dobar tek!