Pita s mesom u svečanom ruhu

2015

Sastojci

  • 480 g miješanog mljevenog mesa
  • 130 g žutog luka
  • 90 g mrkve
  • 10 g češnjaka
  • oko 5 g svježeg peršina (list)
  • listovi za savijače
  • voda, ulje
  • sol, papar
19 Siječanj 2015, Komentari: 5

S obzirom koliko se jednostavno priprema i da je mnogi vole kao 'hranu za utjehu', stvarno me čudi što se pita s mesom ne priprema češće i da je uglavnom ograničena na prodaju u pekarnicama.

U ovom receptu ne morate, iako bi bilo preporučljivo, raditi domaće kore, nego ih nabavite gotove. Sve što vam preostaje jest da ih posložite i napunite kako vam odgovara.

Recepata je za pripremu pite s mesom ima stvarno puno i svaka domaćica ima upravo svoju tajnu savršene pite. Osobno ne sumnjam u to da su svi ti recepti odlični, jer još nisam pojeo loš burek, samo dobar, bolji i najbolji.

Kako je pita s mesom tradicionalno jelo, rijetki pokušavaju napraviti nešto novo s njom, ali ja ću danas krenuti upravo u tom smjeru. Uz dodatak koje nove namirnice i malo drugačiji način slaganja nadam se da ću vas zainteresirati za pripremu domaće pite s mesom.

pita-s-mesom-detalj

Priprema:

Prije nego krenete s kuhanjem, pripremite sve namirnice. Luk, češnjak i listove peršina sitno nasjeckajte, a mrkvu naribajte na ribež za sir.

Na malo ulja stavite dinstati luk i češnjak sve dok luk ne postane proziran. Dodajte mljeveno meso te ga usitnite kuhačom.

Kada meso bude na pola dinstano dodajte naribanu mrkvu, 3-4 čajne žličice soli i 2 žličice papra.

Nastavite sve dinstati uz povremeno miješanje te čekajte da vam sva tekućina koju je meso ispustilo ispari. Pred kraj kušajte meso i po potrebi dodajte još soli ili papra. Kada je meso gotovo (kroz 15-20 minuta) u njega još umiješajte i svježi peršin te ostavite sve da se ohladi.

Pitu s mesom možete motati i slagati kako god vama odgovara. Ja sam koristio duboki kalup za kruh pa sam po njegovoj širini izrezao kore i odlučio je raditi u vis, poput neke torte ili kolača.

U posebnu posudu pomiješajte 1 dcl ulja s 1 dcl vode, te dodajte i malo soli. S tim premažite dno kalupa te ga obložite s dva lista za savijaće tako da duži krajevi vise van.

Uzmite po jedan list tijesta za savijače te na njega na jednom kraju rasporedite željenu količinu mesa. Čvrsto zamotajte u roladu, utisnite krajeve te slažite u kalup. Listove možete prije motanja također namazati uljem i vodom ako vam pucaju, ali ako se nisu posušili za tim nema potrebe.

Ponavljajte postupak dok ne napunite kalup do vrha malim savijačama s mesom, a prije stavljanja novog reda u visinu doljni red obilno premažite uljem i vodom.

Na kraju višak duplog lista koji visi iz kalupa prebacite preko savijača te zadnji put sve dobro premažite i natopite uljem i vodom.

Pitu pecite na 200 stupnjeva dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. A po njezinom vađenju iz pećnice možete je odmah dodatno preliti s uljem i vodom za dodatnu sočnost.

Uz pitu s mesom predlažem da poslužite pire krumpir napravljen s puno kiselog vrhnja kako bi bio kremastiji i kiselkast jer tako savršeno paše uz pitu. Dobar tek!

Vezani članci