U ovom receptu ne morate, iako bi bilo preporučljivo, raditi domaće kore, nego ih nabavite gotove. Sve što vam preostaje jest da ih posložite i napunite kako vam odgovara.
Recepata je za pripremu pite s mesom ima stvarno puno i svaka domaćica ima upravo svoju tajnu savršene pite. Osobno ne sumnjam u to da su svi ti recepti odlični, jer još nisam pojeo loš burek, samo dobar, bolji i najbolji.
Kako je pita s mesom tradicionalno jelo, rijetki pokušavaju napraviti nešto novo s njom, ali ja ću danas krenuti upravo u tom smjeru. Uz dodatak koje nove namirnice i malo drugačiji način slaganja nadam se da ću vas zainteresirati za pripremu domaće pite s mesom.
SASTOJCI
Priprema:
- Prije nego krenete s kuhanjem, pripremite sve namirnice. Luk, češnjak i listove peršina sitno nasjeckajte, a mrkvu naribajte na ribež za sir.
- Na malo ulja stavite dinstati luk i češnjak sve dok luk ne postane proziran. Dodajte mljeveno meso te ga usitnite kuhačom. Kada meso bude na pola dinstano dodajte naribanu mrkvu, 3-4 žličice soli i 2 žličice papra.
- Nastavite sve dinstati uz povremeno miješanje te čekajte da vam sva tekućina koju je meso ispustilo ispari. Pred kraj kušajte meso i po potrebi dodajte još soli ili papra. Kada je meso gotovo (kroz 15-20 minuta) u njega još umiješajte i svježi peršin te ostavite sve da se ohladi.
- Pitu s mesom možete motati i slagati kako god vama odgovara. Ja sam koristio duboki kalup za kruh pa sam po njegovoj širini izrezao kore i odlučio je raditi u vis, poput neke torte ili kolača.
- U posebnu posudu pomiješajte 1 dcl ulja s 1 dcl vode, te dodajte i malo soli. S tim premažite dno kalupa te ga obložite s dva lista za savijače tako da duži krajevi vise van.
- Uzmite po jedan list tijesta za savijače te na njega na jednom kraju rasporedite željenu količinu mesa. Čvrsto zamotajte u roladu, utisnite krajeve te slažite u kalup. Listove možete prije motanja također namazati uljem i vodom ako vam pucaju, ali ako se nisu posušili za tim nema potrebe.
- Ponavljajte postupak dok ne napunite kalup do vrha malim savijačama s mesom, a prije stavljanja novog reda u visinu donji red obilno premažite uljem i vodom.
- Na kraju višak duplog lista koji visi iz kalupa prebacite preko savijača te zadnji put sve dobro premažite i natopite uljem i vodom.
- Pitu pecite na 200 °C dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. A po njezinom vađenju iz pećnice možete je odmah dodatno preliti s uljem i vodom za dodatnu sočnost.