Gulaš je jedan od voljenih klasika i recept kojeg morate imati na svojoj listi. Postoje razne verzije, ovisno o tome u kojoj se zemlji priprema. Ponegdje se gulaš sprema u pećnici, no ova verzija je dobro poznati klasik koji se priprema na štednjaku.
Prokušanom receptu dodala sam pivo. Poznato je da pivo odlično funkcionira u mnogim slanim jelima, a u gulašu doprinosi punoći i bogatstvu okusa. Osim toga, pivo će dodatno omekšati meso pri kuhanju. No, količinu je potrebno pažljivo dozirati kako se u konačnom rezultatu na tanjuru ne bi osjetila gorčina.
U dobrom gulašu trebaju se podjednako osjetiti ljutina i slanoća te malo slatkoće. Pivo će dodati taj potreban “šmek”, a slatkoću možete dobiti dodavanjem pokoje suhe šljive, ili malo šećera ili meda.
U ovom receptu nije potrebno dodavati brašno ili neki drugi sastojak za zgušnjavanje, nije nam cilj dobiti umak, uostalom, za gustoću će se pobrinuti krumpir. Također, nekoliko puta pri kuhanju trebat će dodati malo vode, no budite oprezni i dodajte ju postepeno kako gulaš ne biste suviše razvodnili. Možete koristiti i goveđi ili pileći temeljac ukoliko ga imate.
U ovom receptu koristi se junetina i za to savjetujem juneću plećku. Ona ima dovoljno tetiva i deblja vlakna koja se kuhanjem rastapaju i daju mesu potrebnu mekoću.
Temelj svakog gulaša je dobro popirjani, staklasti i mekani luk, koji će također doprinjeti ne samo okusu, već i gustoći. Imajte na umu da se krumpir i mrkva dodaju na pola kuhanja kako se ne bi prekuhali.
Gulaš možete poslužiti uz kuhanu palentu ili njoke, no s obzirom da ova verzija već sadrži krumpir, nama je najbolji uz domaći kruh.
SASTOJCI
Priprema:
- Meso narežite na kockice jednake veličine, posolite i popecite ga kratko sa svih strana na vrućoj svinjskoj masti, u većem dubokom loncu, dok ne dobije lijepu smeđu boju. Ovime će cijelo jelo dobiti bogatu, karameliziranu notu.
- Uklonite iz lonca i ako je potrebno, dodajte još malo masti. Na toj masti pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša i postane slatkast. On je temelj ovakvih jela i dat će im potrebnu gustoću.
- Zatim dodajte sitno sjeckani češnjak pa koncentrat rajčice, sve začine, lovorov list i malo piva. Pirjajte pa ubacite meso, a na pola kuhanja dodajte krumpir narezan na kockice i narezanu mrkvu. Zalijte ostatkom piva i kuhajte poklopljeno na najslabijoj vatri.
- Povremeno otklopite i dolijevajte tople vode ukoliko je potrebno, no pomalo, nikada previše kako gulaš ne bi izgubio na okusu. Kuhajte sat i pol do dva sata. Pri posluživanju posipajte nasjeckanim svježim peršinom.