Ovo jelo inspirirano je tradicionalnom britanskom pastirskom pitom, ali umjesto pirea, ovdje smo mesni umak prekrili tanko narezanim krumpirom i batatom kako bi dobili nešto drugačiji vizualni dojam, a time i okus. Mogli bi reći da je ovo pravo obiteljsko jelo kojemu ne treba dodati ništa osim možda sezonske salate i dobrog društva.
SASTOJCI
Priprema:
- Poriluk operite i narežite na kolutiće, a češnjak nasjeckajte. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite svinjetinu tako da se lijepo karamelizira sa svih strana. Izvadite komadiće svinjetine iz tave i ostavite ih sa strane.
- U tavu dodajte maslac, pustite da se otopi pa ubacite kolutiće poriluka i pirjajte ih dok potpuno ne omekšaju. Zatim dodajte češnjak, lovor i kadulju pa sve nastavite pirjati dvije do tri minute. Vratite meso u tavu, sve podlijte ciderom i kuhajte uz povremeno mješanje, dok se tekućina ne reducira u gusti umak.
- U posudi pomiješajte temeljac i škrobno brašno pa time podlijte jelo, začinite ga solju i paprom, zatim smanjite vatru i poklopite. Kuhajte tako oko sat vremena ili dok meso potpuno ne omekša, a umak postane gust.
- Maknite jelo s vatre i prebacite ga u veliku vatrostalnu posudu. Na njega posložite, naizmjence, ploške krumpira i batata, malo sve posolite i poškropite maslinovim uljem pa ubacite posudu u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Pecite sve sat i pol, a ako vam se učini da se krumpiri prebrzo peku, prekrijte sve aluminijskom folijom. Gotovo jelo izvadite iz pećnice, ostavite ga desetak minuta i poslužite.