×
×
Kvarnerski specijalitet: Primorski lonac ili batuda
Na žlicu

Kvarnerski specijalitet: Primorski lonac ili batuda

Primorski lonac je snažno i krepko jelo za koje se vjeruje da su ga osmislile žene cestara kako bi mogli raditi težak i fizički naporan posao.

Iako sam prava Primorka, nikad prije nisam čula za batudu ili primorski lonac. Ono što moja nona priprema svoj cijeli život, jest jačmik, odnosno primorska maneštra od ječma sa suhim mesom. Recimo da je primorski lonac nešto vrlo slično, no ipak bogatije drugim namirnicama, grahoricama i povrćem.

Primorski lonac je pravo zimsko jelo koje grije i slobodno ga možemo nazvati pravom hranom za utjehu.

Batuda je inače specijalitet primorske kuhinje, a sama riječ ima više značenja: dosjetka ili pričica, kamen za posipanje cesta, šljunak, a talijanska riječ battuta označava izlazak s jakim kartama ili adutom u igri.

Ovo je jedno snažno i krepko jelo za koje se vjeruje da su ga osmislile žene cestara kako bi mogli raditi težak i fizički naporan posao. Pretpostavlja se također da je ovo jedno od onih ‘siromaških’ jela koje su osmislile žene kombinirajući namirnice koje su im bile dostupne, uz dodatak dimljenog suhog mesa te time dobile okrepljujuće jelo za svoje ukućane nakon teškog fizičkog rada.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjska rebra

Priprema:

  1. Grah stavite močiti preko noći sa žličicom sode bikarbone. Sljedeći dan ga isperite te stavite kuhati sa svinjskim rebarcima, ali prvu vodu bacite.
  2. Pešt pripremite tako da sameljete slaninu, češnjak i peršin. Kada je grah napola kuhan dodajte ječmenu kašu, kukuruz i sve ostale namirnice, osim rajčica i pešta. Kada su meso i povrće skoro kuhani dodajte usitnjene rajčice (pelate) ili pire od rajčice i pešt.
  3. Meso izvadite, narežite na manje komade i vratite u posudu. Sve zajedno kuhajte još oko sat vremena.
  4. Začinite na kraju po potrebi sa solju i svježe mljevenim crnim paprom. Batuda ne smije biti rijetka niti previše gusta.
  5. Napomena: izostavite krumpir ili ga skuhajte zasebno ako želite maneštru ostaviti i za sutradan.