Stiglo je vrijeme mladog luka, rotkvica i šunki. Bliži se Uskrs, a upravo su to okusi uskrsnog jutra koje toliko volimo.
Kako ne bi sve uvijek bilo isto i predvidljivo ove godine sam šunku spakirala u pitu i tako dobila potpuno novo jelo puno dobro poznatih okusa.
Ako ste klasičar i ne pada vam napamet eksperimentirati s blagdanskim doručkom, recept možete iskoristiti i sutradan. Ova pita idealan je način za utrošiti sve ostatke šunkice i luka.
Osim ovih osnovnih namirnica koje sam koristila u nadjevu možete koristiti i sve ostalo što vam se nađe pri ruci. Upravo zbog toga su pite tako praktične, ali i vrlo ukusne.
SASTOJCI
ZA TIJESTO:
ZA NADJEV:
ZA PREMAZIVANJE:
Priprema:
- U posudi pomiješajte brašno i sol pa im dodajte maslac narezan na listiće. Miješajte sve mikserom, spiralnim nastavcima, dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte vodu i rukama zamijesite tijesto, formirajte ga u kuglu i odložite ga u hladnjak na pola sata.
- Od ohlađenog tijesta odrežite trećinu i ostavite je sa strane. Ostatak tijesta tanko razvaljajte pa ga prebacite u kalup za pitu. Ostavite malo tijesta da prelazi sam rub kalupa. Nabodite tijesto vilicom i pecite ga na slijepo u pećnici zagrijanoj na 200 °C, 10 minuta.
- Dok se tijesto peče pripremite nadjev. Šunku narežite na kockice, a mladi luk narežite na kolutiće. U zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje, jaja, sol i papar.
- Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, posložite na njega narezanu šunku i luk. Sve posipajte naribanim sirom. Na kraju sve prelijte mješavinom vrhnja i jaja.
- Sada pripremite preostalu trećinu tijesta. Tanko ga razvaljajte i narežite ga pomoću nazubljenog rezača na trake široke oko 2 cm. Trake pažljivo isprepletite preko nadjevene pite.
- Pitu premažite umućenim žumanjkom s malo mlijeka i posipajte je sezamom. Vratite je u pećnicu, smanjite temperaturu na 180 °C i pecite 30 minuta ili dok se lijepo ne zarumeni. Pečenu pitu poslužite još toplu.