Proljetna pita sa šunkom i mladim lukom

2019

Sastojci

  • ZA TIJESTO:
  • 300 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 140 g maslaca
  • 6-7 žlica hladne vode
  • ZA NADJEV:
  • 250 g Zrinski šunke
  • 2 mlada luka
  • 100 g dimljenog sira, naribanog
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • sol, papar
  • sezam
  • ZA PREMAZIVANJE:
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice mlijeka
16 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Proljetna pita sa šunkom i mladim lukom

Kad vam proljeće da mladi luk, nabavite šunku pa napravite pitu. Prema ovom receptu, dakako.

Stiglo je vrijeme mladog luka, rotkvica i šunki. Bliži se Uskrs, a upravo su to okusi uskrsnog jutra koje toliko volimo.

Kako ne bi sve uvijek bilo isto i predvidljivo ove godine sam šunku spakirala u pitu i tako dobila potpuno novo jelo puno dobro poznatih okusa.

Ako ste klasičar i ne pada vam napamet eksperimentirati s blagdanskim doručkom, recept možete iskoristiti i sutradan. Ova pita idealan je način za utrošiti sve ostatke šunkice i luka.

Osim ovih osnovnih namirnica koje sam koristila u nadjevu možete koristiti i sve ostalo što vam se nađe pri ruci. Upravo zbog toga su pite tako praktične, ali i vrlo ukusne.

proljetna-pita-sa-sunkom-mladim-lukom-detalj

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno i sol pa im dodajte maslac narezan na listiće. Miješajte sve mikserom, spiralnim nastavcima, dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte vodu i rukama zamijesite tijesto, formirajte ga u kuglu i odložite ga u hladnjak na pola sata.

Od ohlađenog tijesta odrežite 1/3 i ostavite je sa strane. Ostatak tijesta tanko razvaljajte pa ga prebacite u kalup za pitu. Ostavite malo tijesta da prelazi sam rub kalupa.

Nabodite tijesto vilicom i pecite ga na slijepo u pećnici zagrijanoj na 200°C, 10 minuta.

Dok se tijesto peče pripremite nadjev. Šunku narežite na kockice, a mladi luk narežite na kolutiće.  U zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje, jaja, sol i papar.

Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, posložite na njega narezanu šunku i luk. Sve posipajte naribanim sirom. Na kraju sve prelijte mješavinom vrhnja i jaja.

Sada pripremite preostalu 1/3 tijesta. Tanko ga razvaljajte i narežite ga pomoću nazubljenog rezača na trake široke oko 2 cm. Trake pažljivo isprepletite preko nadjevene pite.

Pitu premažite umućenim žumanjkom s malo mlijeka i posipajte je sezamom.

Vratite je u pećnicu, smanjite temperaturu na 180°C i pecite 30 minuta ili dok se lijepo ne zarumeni. Pečenu pitu poslužite još toplu.

Vezani članci