Preklopljeni, rolani, teleći, juneći, sa šunkom, sirom ili ajvarom, punjeni odresci su pravi mali izvor sreće. Neki nedjelju ne mogu zamisliti bez zagrebačkog. Drugi znaju za baruna Trenka, ali ne i da postoji odrezak koji nosi njegovo ime.
Istražite 5 recepata za punjene odreske i pronađite nešto novo, podsjetite se nečeg starog, ali u svakom slučaju – ukusnog.
1. Zagrebački odrezak: Klasika za nedjeljni ručak
Zagrebački odrezak ima dugu povijest obožavanog ručka. Klasik je kojeg je gotovo nemoguće maknuti s trona, uostalom, zašto bismo to i željeli. Kombinacija je jednostavno, dobitna.
Na ovaj se način mogu pripremati i odresci od svinjetine ili pilećeg filea, ali teletina je ono što pravi zagrebački čini – zagrebačkim.
2. Karađorđeva šnicla ili “djevojački san”
Iako na prvi pogled slična Zagrebačkom odresku, Karađorđeva šnicla ili ‘Djevojački san’ kako je zovu, razlikuje se odabirom mesa i punjenja koje se u originalu sastojalo samo od kajmaka no vremenom su dodani i sir i šunka.
3. Branimir odrezak: Punjeni odresci u umaku od pršuta i gljiva
Odrezak Branimir jelo je koje, kad ga jednom probate, nećete tako skoro zaboraviti. Iako djeluje zahtjevno, uz pravovremeno obavljene sve predradnje, sama priprema teći će relativno brzo i glatko. Glavni sastojci u ovom receptu su punjeni juneći odresci u umaku od gljiva i pršuta.
4. Tomislav odrezak: Punjene mekane teleće rolice
Inspiriran receptom iz stare hrvatske kuharice, Tomislav odrezak su zapravo mekane teleće rolice punjene pršutom, blitvom, sirom i vrganjima.
5. Odrezak Baruna Trenka: Požeški specijalitet
Odrezak ili šnicla ‘Barun Trenk’ je sočan požeški specijalitet i veoma konkretno jelo. Priznajte, svinjetina punjena ajvarom, kulenom i kuhanim jajima rijetko koga može ostaviti ravnodušnim.