×
×
Punjeni odresci: 5 recepata koje biste trebali probati
Tematski recepti

Punjeni odresci: 5 recepata koje biste trebali probati

Punjeni odresci traže malo više truda i vremena, ali ujedno i višestruko nagrađuju svojim “slojevitim” okusom i kombinacijama.

Preklopljeni, rolani, teleći, juneći, sa šunkom, sirom ili ajvarom, punjeni odresci su pravi mali izvor sreće. Neki nedjelju ne mogu zamisliti bez zagrebačkog. Drugi znaju za baruna Trenka, ali ne i da postoji odrezak koji nosi njegovo ime.

Istražite 5 recepata za punjene odreske i pronađite nešto novo, podsjetite se nečeg starog, ali u svakom slučaju – ukusnog.

1. Zagrebački odrezak: Klasika za nedjeljni ručak

punjeni odresci 05

Zagrebački odrezak ima dugu povijest obožavanog ručka. Klasik je kojeg je gotovo nemoguće maknuti s trona, uostalom, zašto bismo to i željeli. Kombinacija je jednostavno, dobitna.

Na ovaj se način mogu pripremati i odresci od svinjetine ili pilećeg filea, ali teletina je ono što pravi zagrebački čini – zagrebačkim.

2. Karađorđeva šnicla ili “djevojački san”

punjeni odresci 04

Iako na prvi pogled slična Zagrebačkom odresku, Karađorđeva šnicla ili ‘Djevojački san’ kako je zovu, razlikuje se odabirom mesa i punjenja koje se u originalu sastojalo samo od kajmaka no vremenom su dodani i sir i šunka.

3. Branimir odrezak: Punjeni odresci u umaku od pršuta i gljiva

punjeni odresci 03

Odrezak Branimir jelo je koje, kad ga jednom probate, nećete tako skoro zaboraviti. Iako djeluje zahtjevno, uz pravovremeno obavljene sve predradnje, sama priprema teći će relativno brzo i glatko. Glavni sastojci u ovom receptu su punjeni juneći odresci u umaku od gljiva i pršuta.

4. Tomislav odrezak: Punjene mekane teleće rolice

punjeni odresci 02

Inspiriran receptom iz stare hrvatske kuharice, Tomislav odrezak su zapravo mekane teleće rolice punjene pršutom, blitvom, sirom i vrganjima.

5. Odrezak Baruna Trenka: Požeški specijalitet

odrezak-barun-trenk-naslovna

Odrezak ili šnicla ‘Barun Trenk’ je sočan požeški specijalitet i veoma konkretno jelo. Priznajte, svinjetina punjena ajvarom, kulenom i kuhanim jajima rijetko koga može ostaviti ravnodušnim.