Ragu s vrganjima, junetinom i nadjevom kobasica

2014

Sastojci

  • 250 ml vode
  • 25 g sušenih vrganja
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 manji luk
  • 1 manja mrkva
  • 1/4 šalice svježeg peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • 250 g svježih kobasica
  • 250 g junetine za gulaš
  • 1/2 šalice suhog crvenog vina
  • 800 ml pilećeg temeljca
  • 800 ml (2 limenke) pelata
  • 2 lovorova lista
  • 2 žličice svježe kadulje
  • 1 žličica sjemenki koromača
12 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Ragu s vrganjima, junetinom i nadjevom kobasica

Priprema traje nešto duže, ali je zato rezultat zbir fantastičnih okusa koji će se svidjeti čak i onima koji nužno ne vole gljive.

Narodno je vjerovanje da vrganji rastu kad pada kiša i jako grmi. Obzirom da smo se tog scenarija poprilično nagledali ovo ljeto, nadamo se ste imali priliku opskrbiti se svježim primjercima kralja među gljivama. Ukoliko niste, uvijek možete posegnuti za sušenim vrganjima koji, iako osjetno skuplji, vrijede svake kune u ovom (okusom) bogatom raguu.

ragu-vrganji-junetina-detalj

Priprema:

Vodu zagrijte dok ne provrije pa prelijte preko suhih vrganja i pustite da odstoje 15-ak minuta dok ne omekšaju. Potom ih izvadite iz vode, narežite na veće komade, a vodu u kojoj su se namakli vrganji sačuvajte. Vodu procijedite kroz cjedilo u koje ste najprije stavili papirnati ručnik kako bi filtrirao sve sitne komadiće i mrvice.

Pripremite sve potrebne sastojke. Luk, mrkvu i češnjak sitno nasjeckajte, a možete ih staviti zajedno u sjeckalicu. Junetinu narežite na manje kocke, a iz svježih kobasica izvadite nadjev.

Mi smo umjesto pelata koristili 500 ml soka od rajčice i 400 dag svježih rajčica koje smo blanširali, ogulili i narezali na sitne komade.

Zagrijte ulje u dubokoj tavi za umake pa dodajte luk, mrkvu, 1/4 šalice sjeckanog svježeg peršina i češnjak. Pirjajte oko 5 minuta, dok povrće ne omekša. Dodajte nadjev od kobasica i pirjajte oko 4 minute ‘razbijajući’ grudice mljevenog mesa pomoću vilice. Dodajte junetinu narezanu na kockice pa nastavite pirjati meso oko 5 minuta te ulijte vino. Pojačajte vatru i kuhajte oko 5 minuta, dok vino nije u potpunosti isparilo, a nakon toga ulijte šalicu pilećeg temeljca i kuhajte još 10 minuta, povremeno miješajući.

Sad je vrijeme za dodavanje vode u kojoj su se namakali vrganji i kuhajte umak oko 5 minuta dok se tekućina nije reducirala. Umiješajte rajčice i njihov sok, odnosno pelate, lovorov list, sitno sjeckanu kadulju, zdrobljene sjemenke koromača i vrganje. Smanjite vatru i kuhajte u polupokrivenoj posudi uz povremeno miješanje i dolijevanje ostatka pilećeg temeljca. Kuhajte oko sat vremena. Začinite solju i svježe mljevenim paprom.

Poslužite s najdražom tjesteninom, u ovom slučaju su to bile šurlice, posute Gran padano sirom. Ovaj ragu, poput svih umaka, najfiniji je dan poslije.

Vezani članci