Hladnije vrijeme sa sobom donosi cijeli niz prednosti, a jedna od njih svakako su jela na žlicu. Treba se samo odlučiti za jednu od mnogih verzija takvih jela. Ponekad je to gulaš, ponekad čobanac, a ponekad moja omiljena verzija junećeg ragua. Ragua koji se polagano i temeljito kuha, pa se nakon nekoliko sati pretvori u baršunasti umak nevjerojatnih aroma.
Ragu izvrsno funkcionira uz tjesteninu, ali nećete pogriješiti niti ako ga poslužite s njokima, pire krumpirom, palentom ili, kao ja ovaj put, s okruglicama od kruha.
Ovom umaku sam dodala i malo suhih vrganja koji svojom predivnom i intenzivnom aromom zaokružuju jelo te zajedno s umakom postižu onaj glasoviti umami koji se pamti.
Dakako, u sezoni divljih gljiva, suhe vrganje iz recepta slobodno zamijenite svježima, rezultat će biti jednako dobar.
SASTOJCI
ZA RAGU:
ZA OKRUGLICE OD KRUHA:
Priprema:
- Mesni temeljac zagrijte do vrenja i držite ga sa strane na toplom. Suhe vrganje stavite u zdjelicu i prelijte ih s 100 ml pripremljenog temeljca da omekšaju. Meso narežite na kockice. Luk nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, a češnjak zgnječite.
- U većem loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite meso dok sa svake strane ne uhvati lijepu koricu. Ako je potrebno napravite to i u dvije ture, samo nemojte pretrpati lonac jer se meso neće pravilno ispeći. Pečeno meso izvadite iz lonca i ostavite ga sa strane.
- Na istoj masnoći pirjajte luk dok se ne karamelizira. Dodajte mrkvu i češnjak te nastavite pirjati još nekoliko minuta.
- Vratite meso u lonac, malo posolite, dodajte lovor i timijan te sve zalijte bijelim vinom. Kada vino ispari dodajte namočene gljive i svu tekućinu u kojoj su se namakale. Dodajte i pelate pa sve dobro promiješajte, smanjite vatru i lagano krčkajte.
- Kuhajte povremeno miješajući i podlijevajući pripremljenim temeljcem. Pazite da vam umak ne ostane bez tekućine. Kuhajte tako na laganoj vatri oko 2 sata ili dok se sve povrće ne raspadne, a meso postane jako mekano. Pred kraj kuhanja začinite sve s još soli i papra po potrebi te ako je potrebno doradite okus s malo šećera.
- Pripremi okruglice od kruha. Kruh natrgajte na što manje komadiće pa ga prelijte s mlijekom. Dobro sve promiješajte kako bi se sav kruh namočio.
- Nasjeckani luk i pancetu prepržite na tavi kako bi omekšali i karamelizirali se. Dodajte prženi luk i pancetu kruhu, dodajte peršin i sol te sve dobro promiješajte. Na kraju umiješajte i jedno jaje te jednu po jednu žlicu krušnih mrvica dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju možete oblikovati u kuglice.
- Oblikujte smjesu u kuglice te ih kuhajte u dosta kipuće vode desetak minuta. Odmah ih poslužite uz ragu ili jelo po izboru.