Sastojci
- Za ragu:
- 1 l mesnog temeljca
- 30 g suhih vrganja (250 g svježih)
- 600 g juneće lopatice
- 2 glavice luka
- 3 – 4 mrkve
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 lovorova lista
- 1 grančica timijana
- 200 ml suhog bijelog vina
- 400 g pelata
- sol, papar
- 1 žličica šećera po potrebi
- 2 – 3 žlice nasjeckanog peršina za posluživanje
- Za okruglice od kruha:
- 400 g starog kruha
- 200 ml mlijeka
- 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
- 60 g pancete, sitno nasjeckane
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- ½ žličice soli
- 1 jaje
- 4 žlice krušnih mrvica, po potrebi
Ovaj ragu obogaćen je suhim vrganjima i pravi je zbir fantastičnih okusa koji će se svidjeti čak i onima koji nužno ne ljube gljive.
Hladnije vrijeme sa sobom donosi cijeli niz prednosti, a jedna od njih svakako su jela na žlicu. Treba se samo odlučiti za jednu od mnogih verzija takvih jela. Ponekad je to gulaš, ponekad čobanac, a ponekad moja omiljena verzija junećeg ragua. Ragua koji se polagano i temeljito kuha, pa se nakon nekoliko sati pretvori u baršunasti umak nevjerojatnih aroma.
Ragu izvrsno funkcionira uz tjesteninu, ali nećete pogriješiti niti ako ga poslužite s njokima, pire krumpirom, palentom ili, kao ja ovaj put, s okruglicama od kruha.
Ovom umaku sam dodala i malo suhih vrganja koji svojom predivnom i intenzivnom aromom zaokružuju jelo te zajedno s umakom postižu onaj glasoviti umami koji se pamti.
Dakako, u sezoni divljih gljiva, suhe vrganje iz recepta slobodno zamijenite svježima, rezultat će biti jednako dobar.
Priprema:
Mesni temeljac zagrijte do vrenja i držite ga sa strane na toplom. Suhe vrganje stavite u zdjelicu i prelijte ih s 100 ml pripremljenog temeljca da omekšaju. Meso narežite na kockice. Luk nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, a češnjak zgnječite.
U većem loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite meso dok sa svake strane ne uhvati lijepu koricu. Ako je potrebno napravite to i u dvije ture, samo nemojte pretrpati lonac jer se meso neće pravilno ispeći.
Pečeno meso izvadite iz lonca i ostavite ga sa strane.
Na istoj masnoći pirjajte luk dok se ne karamelizira. Dodajte mrkvu i češnjak te nastavite pirjati još nekoliko minuta.
Vratite meso u lonac, malo posolite, dodajte lovor i timijan te sve zalijte bijelim vinom. Kada vino ispari dodajte namočene gljive i svu tekućinu u kojoj su se namakale. Dodajte i pelate pa sve dobro promiješajte, smanjite vatru i lagano krčkajte.
Kuhajte povremeno miješajući i podlijevajući pripremljenim temeljcem. Pazite da vam umak ne ostane bez tekućine. Kuhajte tako na laganoj vatri oko 2 sata ili dok se sve povrće ne raspadne, a meso postane jako mekano.
Pred kraj kuhanja začinite sve s još soli i papra po potrebi te ako je potrebno doradite okus s malo šećera.
Kuhani ragu poslužite uz okruglice od kruha i nasjeckani peršin.
Za okruglice od kruha:
Kruh natrgajte na što manje komadiće pa ga prelijte s mlijekom. Dobro sve promiješajte kako bi se sav kruh namočio.
Nasjeckani luk i pancetu prepržite na tavi kako bi omekšali i karamelizirali se. Dodajte prženi luk i pancetu kruhu, dodajte peršin i sol te sve dobro promiješajte.
Na kraju umiješajte i jedno jaje te jednu po jednu žlicu krušnih mrvica dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju možete oblikovati u kuglice.
Oblikujete smjesu u kuglice te ih kuhajte u dosta kipuće vode desetak minuta. Odmah ih poslužite uz ragu ili jelo po izboru.