Juneći ragu s okruglicama od kruha

2018

Sastojci

  • Za ragu:
  • 1 l mesnog temeljca
  • 30 g suhih vrganja (250 g svježih)
  • 600 g juneće lopatice
  • 2 glavice luka
  • 3 – 4 mrkve
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 lovorova lista
  • 1 grančica timijana
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 400 g pelata
  • sol, papar
  • 1 žličica šećera po potrebi
  • 2 – 3 žlice nasjeckanog peršina za posluživanje
  • Za okruglice od kruha:
  • 400 g starog kruha
  • 200 ml mlijeka
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
  • 60 g pancete, sitno nasjeckane
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • ½ žličice soli
  • 1 jaje
  • 4 žlice krušnih mrvica, po potrebi
3 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Juneći ragu s okruglicama od kruha

Ovaj ragu obogaćen je suhim vrganjima i pravi je zbir fantastičnih okusa koji će se svidjeti čak i onima koji nužno ne ljube gljive.

Hladnije vrijeme sa sobom donosi cijeli niz prednosti, a jedna od njih svakako su jela na žlicu. Treba se samo odlučiti za jednu od mnogih verzija takvih jela. Ponekad je to gulaš, ponekad čobanac, a ponekad moja omiljena verzija junećeg ragua. Ragua koji se polagano i temeljito kuha, pa se nakon nekoliko sati pretvori u baršunasti umak nevjerojatnih aroma.

Ragu izvrsno funkcionira uz tjesteninu, ali nećete pogriješiti niti ako ga poslužite s njokima, pire krumpirom, palentom ili, kao ja ovaj put, s okruglicama od kruha.

Ovom umaku sam dodala i malo suhih vrganja koji svojom predivnom i intenzivnom aromom zaokružuju jelo te zajedno s umakom postižu onaj glasoviti umami koji se pamti.

Dakako, u sezoni divljih gljiva, suhe vrganje iz recepta slobodno zamijenite svježima, rezultat će biti jednako dobar.

juneci-ragu-02

Priprema:

Mesni temeljac zagrijte do vrenja i držite ga sa strane na toplom. Suhe vrganje stavite u zdjelicu i prelijte ih s 100 ml pripremljenog temeljca da omekšaju. Meso narežite na kockice. Luk nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, a češnjak zgnječite.

U većem loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite meso dok sa svake strane ne uhvati lijepu koricu. Ako je potrebno napravite to i u dvije ture, samo nemojte pretrpati lonac jer se meso neće pravilno ispeći.

Pečeno meso izvadite iz lonca i ostavite ga sa strane.

Na istoj masnoći pirjajte luk dok se ne karamelizira. Dodajte mrkvu i češnjak te nastavite pirjati još nekoliko minuta.

Vratite meso u lonac, malo posolite, dodajte lovor i timijan te sve zalijte bijelim vinom. Kada vino ispari dodajte namočene gljive i svu tekućinu u kojoj su se namakale. Dodajte i pelate pa sve dobro promiješajte, smanjite vatru i lagano krčkajte.

Kuhajte povremeno miješajući i podlijevajući pripremljenim temeljcem. Pazite da vam umak ne ostane bez tekućine. Kuhajte tako na laganoj vatri oko 2 sata ili dok se sve povrće ne raspadne, a meso postane jako mekano.

Pred kraj kuhanja začinite sve s još soli i papra po potrebi te ako je potrebno doradite okus s malo šećera.

Kuhani ragu poslužite uz okruglice od kruha i nasjeckani peršin.

Za okruglice od kruha:

Kruh natrgajte na što manje komadiće pa ga prelijte s mlijekom. Dobro sve promiješajte kako bi se sav kruh namočio.

Nasjeckani luk i pancetu prepržite na tavi kako bi omekšali i karamelizirali se. Dodajte prženi luk i pancetu kruhu, dodajte peršin i sol te sve dobro promiješajte.

Na kraju umiješajte i jedno jaje te jednu po jednu žlicu krušnih mrvica dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju možete oblikovati u kuglice.

Oblikujete smjesu u kuglice te ih kuhajte u dosta kipuće vode desetak minuta. Odmah ih poslužite uz ragu ili jelo po izboru.

Vezani članci