×
×
Ljeto na tanjuru: Rižoto s dagnjama i kobasicom
Recepti

Ljeto na tanjuru: Rižoto s dagnjama i kobasicom

Kako se morski plodovi mogu uspješno i ukusno sljubiti sa onim ‘kontinentalnim’ dokazuje ovaj pikantni rižoto inspiriran slavnom španjolskom paellom.

Na ovu kombinaciju namirnica me inspirirala slavna španjolska paella – rižoto iz španjolske pokrajine Valencije koji se priprema u kombinaciji s raznim povrćem, plodovima mora i mesom. Svaka španjolska obitelj ima svoj omiljeni recept za paellu.

Ako ste ljubitelj dagnji kao ja, zasigurno će vam se svidjeti i ova kombinacija s trajnom kobasicom. Za mene ovo jelo u potpunosti predstavlja ljeto na tanjuru.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panona

Priprema:

  1. Luk narežite na sitne komade te ga pirjajte u većoj posudi nekoliko minuta na 2-3 žlice maslinovog ulja zajedno s curryjem i timijanom, sve dok ne omekša. Dodajte dvije rajčice narezane na manje komade te rižu.
  2. Pirjajte još nekoliko minuta dok riža ne zastakli, pa dodajte 150 ml bijelog vina. Pustite da vino ispari te pomalo, tijekom kuhanja, dolijevajte temeljac neprestano miješajući, dok riža ne bude kuhana al dente. Bitno je da uvijek dodajete proključali temeljac tokom kuhanja.
  3. Dok se riža kuha, pripremite dagnje i salamu. Salamu narezanu na tanke ploškice pirjajte nekoliko minuta u posudi na malo maslinovog ulja. Izvadite sa strane i odložite na tanjur.
  4. Dagnje očistite i operite. U posudu u kojoj ste pržili salamu dodajte još malo maslinovog ulja, zgnječeni češnjak, čili papričicu te rajčicu narezanu na kockice. Pržite kratko, dodajte dagnje i preostalo bijelo vino. Poklopite posudu sa poklopcem i kuhajte dok se sve dagnje ne otvore (dagnje koje ostanu zatvorene, bacite).
  5. Kada je rižot skoro kuhan, dodajte mu salamu, dagnje i umak od dagnji. Promiješajte, dodajte ekstra djevičanskog maslinovog ulja te svježe mljevenog crnog papra te odmah servirajte ukrašeno listićima bosiljka.
Mesnica