×
×
Korak po korak: Rolano teleće pečenje
Iz pećnice

Korak po korak: Rolano teleće pečenje

Teško je zamisliti Božić i obiteljski ručak ili večeru bez konkretnog komada mesa na stolu! Prijedlog u nastavku je pomalo neobičan, ali apsolutno prikladan!

Blagdanske večere, pogotovo ona najveća, Božićna, nezamislive su bez velikog komada pečenog mesa na sredini stola – bila to perad, svinjetina ili govedina, u komadu, našpikana ili zamotana, prazna ili punjena. Ja sam za svoju blagdansku večeru odlučio pripremiti rolanu teletinu. Zeleno punjenje bi trebalo asocirati goste na božićnu jelku, a suho šareno voće na kuglice na toj jelki.

Kod pripreme ovakvog jela odlično je što se vrlo lako može prilagoditi specifičnim zahtjevima svake obitelji. Pa ako bilo koji od sastojaka ne volite lako ga zamijenite s nekim drugim.

Tako ovu roladu možete napuniti samo s povrćem ili samo s voćem, a povrće izostaviti. Možete dodati orašastih plodova, poput oraha koji bi se super slagali sa špinatom. Možete dodati još neku vrstu mesa poput drobljenih kobasica, špeka i domaće šunke. Varijacije na temu su nebrojene i prepuštene vama na volju.

Ono zbog čega se ne rade slične rolade češće je vezanje rolade koje je nekada zahtjevan posao. Ali ovim receptom ćemo i taj problem ukloniti jer ću vam pokazati kako je mi doma brzo zavežemo i to bez čvorova (osim početnog i završnog).

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Teletina

Priprema:

 1. Koji komad teletine ćete odabrati za ovaj recept prepuštam vama i vašem ukusu. Moja preporuka bi bila teleća prsa koja se inače koriste za punjenja i pečenja u komadu, ili komad telećeg buta koji je izrazito mekano meso bez masnoća.
 2. Ako dobijete debeli komad mesa, nožem ga prerežite s gornje i donje (suprotne) strane, ali ne do kraja. Potom rastvorite meso u jedan veliki odrezak od kojeg ćete moći napraviti veliku roladu.
 3. S mesa uklonite masnoću ako je ima, istucite teletinu s batom za meso te je dobro posolite s obje strane. Ostavite je da odstoji dok pripremate punjenje za roladu.
 4. Na malo ulja prepržite tanko narezani poriluk i grublje nasjeckane bukovače. Gljive dobro posolite i popaprite te nakon par minuta prženja na srednje jakoj vatri, kada poriluk i gljive povenu, dodajte špinat. Ja sam koristio zaleđeni špinat i nisam ga prethodno otapao, već sam ispuštenu tekućinu iskoristio kao vodu na kojoj će se pirjati povrće.
 5. Pirjajte sve dok voda ne ispari iz tave, a po potrebi dodatno posolite i poparite povrće. Na kraju kada je sva tekućina isparila dodajte 4 cijela jaja i umiješajte ih u smjesu. Ne pecite ih duže od minute da se previše ne ispeku jer želite da se to dogodi u pećnici.
 6. Preko teletine rasporedite smjesu sa špinatom. Ostavite rubove teletine prazne jer će vam u suprotnom nadjev curiti van prilikom rolanja mesa. Također obratite pozornost na veličinu mesa i koliko će puta biti moguće zamotati roladu. O tome ovisi i debljina sloja špinata koju ćete rasporediti. Ovdje je zlatno pravilo - ne pretjerati s nadjevom.
 7. Preko špinata rasporedite sušeno voće po želji. Svakako bih vam preporučio da ne izostavljate šljive, brusnice i jabuke jer savršeno pašu u kombinaciji sa teletinom i umacima. Ako namjeravate koristiti marelice, narežite ih na tanke komade jer one, za razliku od ostalog voća, ostanu žilavije i ne upijaju dobro sokove iz rolade.
 8. Primite meso sa jedne strane te ga polako počnite motati po dužini. Uzmite duži komad špage za vezanje mesa te odmah na početku roladu omotajte i pritegnite špagom te zavežite u čvor. Nakon ovog koraka, vezanje rolade je zapravo jako jednostavno i brzo.
 9. Višak špage provucite ispod rolade i omotajte je s njom. Kada dođete do dijela gdje želite napraviti zategnuti dio, onaj komad špage koji ste provukli ispod mesa provucite ispod početka te špage, dignite duži već provučeni kraj špage u zrak i povucite je naprijed. Prstima odredite gdje želite da se taj spoj postavi, dok dizanjem tj. povlačenjem u zrak pritežete omču oko mesa. Kada ste dovoljno pritegnuli omču povlačenjem špage naprijed fiksirate spoj i ponavljate cijeli postupak.
 10. Kraj rolade završite također sa standardnim čvorom, ali prije nego ga napravite još uvijek možete prstima pomaknuti svaki spoj i sve ih dodatno pritegnuti. Zbog toga mi je jako drag ovaj način vezanja jer i na kraju rolade još uvijek mogu prilagoditi i pritegnuti sve spojeve bez da je moram odvezati.
 11. Protvan premažite maslacem i u njega postavite roladu preko koje također možete staviti malo maslaca. Pecite je na 190 °C oko 45 minuta, a zadnjih 15 minuta povećajte temperaturu pečenja na 200 °C. Kada je rolada gotova njezin sok od pečenja možete iskoristiti za pripremu umaka od vrhnja i vina koji će se poslužiti uz meso.