Rolice od patlidžana punjene mljevenim mesom

2015

Sastojci

  • Za 4-6 osoba:
  • 1 veći patlidžan ili 2 manja
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 žlica pinjola
  • 2 žlice grožđica
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 2-3 grančice svježeg timijana
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • ½ žličice mljevene dimljene paprike
  • 1 dl bijelog vina
  • svježe mljeveni crni papar
  • 70 g parmezana
  • bosiljak u listićima
  • Za umak od rajčice:
  • 400 g rajčice pelata
  • maslinovo ulje
  • Za umak od jogurta i krastavca:
  • 250 g jogurta
  • 50 g krastavca
  • 10 listova svježe mente
  • 2 žlice limunovog soka
  • sol i papar
17 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Rolice od patlidžana punjene mljevenim mesom

Ovo izdašno jelo inspirirano je slavnom musakom - slojeve su zamijenile rolice od patlidžana nadjevene ukusno začinjenim mljevenim mesom.

U ovo doba godine često pripremam razna jela od patlidžana kao što su pečene rolice od patlidžana punjene skutom ili mozzarellom, u umaku od rajčice ili poznatu parmigianu, čija je poznatija mesna varijacija piletina parmezan.

Ovaj put sam odlučila rolice puniti miješanim mljevenim mesom, a kao inspiracija poslužila mi je Libanonska kuhinja.

Ovo je jedno izdašno jelo koje podsjeća na slavnu musaku, pa ga je najbolje servirati uz neku salatu i kao u mom slučaju, osvježavajući umak od grčkog jogurta, mente i krastavca.

rolice-od-patlidzana-punjene-mljevenim-mesom

Priprema:

Luk narežite na sitno. Zagrijte nekoliko žlica maslinovog ulja u loncu i dodajte luk, naribanu mrkvu i malo soli, pirjajte 10-ak minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak, grožđice i meso, pirjajte sve dok voda koju meso ispusti, ne ishlapi i dok se meso ne “uhvati” za dno.

Dodajte koncentrat rajčice, dimljenu crvenu papriku, grančice timijana i bijelo vino. Pirjajte dok vino ne ispari. Dodajte čašu vode te kuhajte umak od mesa sat vremena, na laganoj vatri dok se ne zgusne. Pri kraju dodajte pinjole i 50 g parmezana, svježe mljevenog papra po želji te promiješajte.

Patlidžan narežite uzdužno na fete debljine 5 mm. U odgovarajućoj posudi zagrijte 1 dl maslinovog ulja pa fete patlidžana pržite 2-3 minute dok ne omekšaju. Odložite ih na ubrus kako bi se višak ulja ocijedio.
Rajčicu pelate narežite na komadiće i pirjajte na 2-3 žlice maslinovog ulja, dodajte malo soli i papra te kuhajte 10 minuta.

Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.

Na kraj svake fete patlidžana stavite po 1 žlicu umaka od mljevenog mesa te zamotajte da dobijete zamotuljke ili rolice. U vatrostalnu posudu na dno ulijte umak od rajčice te posložite rolice patlidžana punjene mesom. Posipajte ostatkom parmezana, pokapajte sa malo maslinova ulja te pecite oko 25 minuta dok se rolice ne zapeku i ne dobiju zlatnu boju.

Za umak od jogurta izmiksajte sve sastojke te poslužite uz pečene rolice.

Vezani članci