Salata s burratom, slaninom i breskvama

2021

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 2 zrele breskve
  • 100 g tanko rezane slanine
  • 100 g kruha
  • 125 g burrate
  • 25 g rukole
  • 25 g matovilca
  • 5-6 listića svježeg bosiljka
  • ZA PRELJEV:
  • 50 ml maslinova ulja
  • 15 ml jabučnog octa
  • 1 žličica meda
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • DODATNO:
  • 2-3 prstohvata za'atara
10 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za Salata s burratom, slaninom i breskvama

Ako tražite novu gurmansku ideju kojom obogatiti vaš stol ili samo način na koji potrošiti zadnje ljetne breskve, odgovor je – salata.

I to kakva salata! S finim hrskavim čipsom od slanine i croutonima od kruha te mješavinom rukole i matovilca i divnim preljevom od maslinova ulja, jabučnog octa i meda.

Znamo da se slanina može ispržiti i u pećnici i u tavi; za ovu salatu je obavezno ispržite na tavi i to zato da biste u masnoći koju je ispustila mogli prepržiti kockice starog kruha i pretvoriti ih u aromatične croutone.

U ovoj salati breskve se koriste svježe, za dodatnu aromu breskve možete i kratko izgrilati na grill tavi ili roštilju.

burrata-przena-slanina-i-breskve-02

Priprema:

Burratu izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije pripremanja salate. Burrata, kao i mozzarella se nikad ne služi direktno iz hladnjaka.

Tanko rezane listiće slanine ispržite na tavi i pretvorite ih u hrskavi čips. Izvadite slaninu na tanjur koji ste prekrili papirnatim ubrusom kako bi se ocijedila masnoća.
U istoj tavi na masnoći od slanine ispržite na kockice narezani integralni kruh sa sjemenkama (može i obični bijeli, ali integralni sa sjemenkama daje posebni šmek) i ohladite.

Operite matovilac i rukolu pa ih prosušite. Operite breskve, posušite ih pa ih narežite na tanje ploške.

U teglicu s poklopcem stavite sve sastojke za preljev i dobro protresite kako biste dobili gustu emulziju.

U zdjelu ili na dublji pladanj složite matovilac i rukolu, dodajte breskve, pospite croutonima, dodajte natrgani čips od slanine i natrganu burratu.

Prelijte pripremljenim preljevom, pospite za’atarom i na kraju dodajte listiće svježeg bosiljka pa poslužite. Prije služenja promiješajte.

Vezani članci