Za one koji možda nisu čuli za pir ili ga nisu imali prilike probati, ovo je odličan recept. Pir (triticum spelta) jedna je od najstarijih žitarica koja potječe iz Azije te spada u prapšenicu. Ono po čemu se od pšenice razlikuje jest manji sadržaj glutena što ga čini i probavljivijom namirnicom te tako u nekim slučajevima ne izaziva alergije kod ljudi koji su netolerantni na gluten. Sadrži više proteina od pšenice, nezasićene masti, vitamine A, E i B skupine, minerale te vlakna.
Pir često koristim u salatama sa raznim svježim i kuhanim povrćem, ribom i mesom, tako da ga i vi možete iskombinirati vama po volji i guštima jer je pogodan zaista za svakakve kombinacije.
Ovaj put sam ga odlučila pripremiti sa graškom, kuhanim jajima i hrskavom slaninom, a ono što sam dobila je šarena i ukusna salata za lijepi početak proljeća. Naravno, vi možete dodati i drugo proljetno povrće poput rotkvica, šparoga i sl.
SASTOJCI
Priprema:
- Pir stavite kuhati u dosta vode oko 30 minuta. Zadnjih 10 minuta kuhanja dodajte grašak i mrkvu narezanu na kockice te sve posolite. Kuhani pir sa povrćem ocijedite pa odmah dodajte sitno narezani peršin, maslinovo ulje, limunov sok i svježe mljeveni papar po ukusu pa promiješajte.
- Jaja kuhajte 10 minuta potom ih očistite od ljuske i narežite na ploške. Slaninu pržite dok ne postane hrskava.
- Salatu servirajte u tanjure te dodajte jaja narezane na ploške te hrskavu slaninu.