×
×
Salata s tjesteninom, slaninom i rajčicom
Recepti

Salata s tjesteninom, slaninom i rajčicom

Komplicirano kuhanje ljeti ne dolazi u obzir. Vrijeme je to za sve vrste “brzopoteznih” salata i obroka koji se mogu pripremiti unaprijed, a koji ne traže puno ni sastojaka ni vremena.

Ovo je salata kojoj ćeš se obradovati iz više razloga. Za početak, sadrži komadiće pržene slanine. Ima malo tjestenine, nek’ se nađe i dosta povrća. I onog zelenog isto.

Na kraju je tu preljev na bazi (malo) majoneze koji će svemu dati kremasti štih.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
20 min
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

    ZA SALATU:

    ZA PRELJEV:

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhaj al dente i pusti da se u potpunosti ohladi. Tako će se preljev bolje "uloviti" na tjesteninu. Odaberi tjesteninu sitnije vrste.
  2. Cherry rajčice nareži na četvrtine, a papriku na kockice. Salatu usitni. Važno je odabrati hrskavu i što svježiju zelenu salatu, poput kristalke.
  3. Slaninu nareži na trakice pa kratko preprži na suhoj tavi dok ne postane hrskava.
  4. Pomiješaj sve sastojke za preljev. Majonezu možeš ublažiti grčkim jogurtom. Ako ti se prilikom kušanja čini da je preljev previše kisel, ne brini, u salati se to neće osjetiti, a dat će joj potrebnu svježinu.
  5. U većoj zdjeli stavi sve sastojke za salatu, naribaj parmezan, dodaj preljev pa dobro (ali nježno) promiješaj. Na kraju sve pospi komadićima pržene slanine.
Napomene:
  • ako napraviš više preljeva, možeš ga čuvati u dobro zatvorenoj teglici i do nekoliko dana (u hladnjaku)
  • ako želiš konkretniju salatu, dodaj joj pečene komadiće lungića ili puretine
  • umjesto slanine, u salatu možeš staviti kockice šunke po izboru
  • ako paziš na unos glutena, običnu tjesteninu zamijeni onom od slanutka ili heljde