×
×
Scotch eggs: Napravite mesna jaja za Uskrs
Recepti

Scotch eggs: Napravite mesna jaja za Uskrs

Prva asocijacija na nadolazeći Uskrs su jaja i šunka. Što jaja koja ćemo jesti, što ona ukrasna, pisanice. Mi vam donosimo sasvim drugačija jaja! Kako i priliči imenu našeg portala, ona su od – mesa!

Iako zasluge za osmišljavanje ovih popularnih jaja pripadaju odjelu delikatesa poznatog londonskog dućana, postoje podaci da su inspirirana južnoazijskom kuhinjom.

Prvi put kao scotch eggs predstavljena su javnosti 1738. godine, da bi se kojih stotinjak godina kasnije, pojavila i u prvoj kuharici. I danas vrlo popularna, kako u Velikoj Britaniji, tako i u SAD-u, mogu se kupiti gotova, ali se vrlo često rade u kućnoj radinosti.

Praktična kao obrok u bilo koje doba dana i za bilo koju prigodu, uključiv i piknike i zabave, prilagodljiva svim ukusima, ovisno o začinima i prilozima koji im se dodaju, a ovisno o dekoraciji koja ih prati obična ili svečana, našla su se i na našem uskršnjem stolu kao “mesne pisanice”.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

Priprema:

  1. Meso pomiješajte s nasjeckanim začinima i lukom, dodajte kečap, umake i dvije žlice krušnih mrvica. Provjerite okus, pa posolite i popaprite. Umiješajte žumanjak i sve još jednom dobro promiješajte, da se smjesa spoji.
  2. Smjesu podijelite na onoliko dijelova koliko imate jaja. Prstima i dlanom je rastanjite na ravnoj površini, u oblik kvadrata ili kruga, do pola centimetra tanak, dostatne veličine da u njega umotate odabrana jaja.
  3. Uzmite tako rastanjenu plohu mesa u jednu ruku, stavite jaje, pa ga drugom rukom omotajte i nježno oko njega formirajte meso da zadrži oblik jaja. Umočite u blago istučen bjelanjak, pa uvaljajte u mrvice i pržite na srednje jakog vatri, povremeno okrećući, dok jaja dobiju zlatno smeđu koricu.
  4. Servirajte ih na gnijezdima zelene salate i začinskog bilja, poslužite uz domaću majonezu ili neki drugi umak po ukusu.