×
×
Shakshuka: Jaja u šalši od rajčice sa slaninom
Recepti

Shakshuka: Jaja u šalši od rajčice sa slaninom

Shakshuka je tradicionalno bliskoistočno jelo. Iako bi nas naziv mogao zavarati kako se radi o nečemu jako egzotičnom ovo je zapravo jelo nama bliskih aroma.

Shakshuka najvjerojatnije potječe iz Tunisa, ali je pod raznim nazivima rasprostranjeno po cijelom svijetu.

Osnovni recept čini samo nekoliko namirnica, a to su rajčice, češnjak, paprika i poširana jaja. Tradicionalno se priprema u dubljoj tavi od lijevanog željeza. Prvo se skuha umak od svježih rajčica i začina. Kad se umak zgusne lagano se dodaju jaja, sve se poklopi te se jaja poširaju nekoliko minuta u umaku. Jelo se obavezno poslužuje s kruhom za umakanje, a često se jede direktno iz tave.

Ako mene pitate ovo je idealna kombinacija za dobar, konkretan doručak. Naravno, moja verzija je za ljubitelje mesa pa sam umaku od rajčica dodala lijepu količinu suhe slanine – jer što su jaja bez malo špeka?

Zapravo ovaj recept je odlična podloga za nadogradnju i apsolutno ništa vas ne sprječava da se poigrate s namirnicama. Umjesto slanine možete ubaciti kobasice, dodavati razno povrće ili začine. Postoje verzije sa sirom, artičokama ili krumpirom. Samo se prepustite mašti i stanju svog hladnjaka i sigurno ćete dobiti izvrsno jelo.

Moj umak je od svježih rajčica, onih lijepih duguljastih šljivara kojih još uvijek ima na tržnici. Odabrala sam najzrelije te ih dugo pirjala, dok nisu postale kremasti umak. Potom sam ubacila jaja te sve kratko krčkala pod poklopcem. Bio je to doručak za kraljeve.

Ipak, nije ovo brzopotezni doručak koji ćete si priuštiti svakog dana, ovo je doručak za vikende kada se možete malo duže motati po kuhinji. Ako vam se baš nikako ne petlja s guljenjem i pirjanjem rajčica umjesto svježih možete koristiti i pelate. Umak će biti brže gotov, a ništa manje ukusan.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
2

Priprema:

  1. Rajčice operite te im na dnu zarežite mali križ. Zarezane ih stavite u lonac kipuće vode i blanširajte 2-3 minute. Zatim ih izvadite iz lonca te ih odmah ohladite pod mlazom hladne vode. Ogulite ih i zgnječite. Ako koristite pelate iz konzerve preskočite ovaj postupak i samo ih zgnječite.
  2. Ljutike i češnjak nasjeckajte, a slaninu narežite na kockice. Na dvije žlice maslinovog ulja pirjajte ljutiku dok se pomalo ne karamelizira. Dodajte narezanu slaninu i nastavite pirjati dok slanina ne zamiriši. Dodajte češnjak i zgnječene rajčice, posipajte sve s dimljenom paprikom te dobro promiješajte.
  3. Pirjajte umak na laganoj vatri, često miješajući, a po potrebi dodajte i malo vode. Kada se rajčice potpuno raskuhaju začinite solju, paprom i peršinom te dobro promiješajte.
  4. Žlicom napravite četiri udubine u umaku. Pažljivo razbijte jedno po jedno jaje u svaku udubinu pazeći da se žumanjci ne razbiju i ne pomiješaju. Malo ih posolite, poklopite tavu i nastavite krčkati 3-4 minute ili dok jaja nisu kuhana po vašem ukusu.
  5. Gotovo jelo posipajte sušenim korijanderom i poslužite s kruhom.