Široki rezanci s junetinom i šampinjonima

2019

Sastojci

  • 500 g juneće lopatice
  • 250 g šampinjona
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • sol, papar
  • 250 g tjestenine (pappardelle ili fettuccini)
  • svježi peršin
  • grana padano
18 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Široki rezanci s junetinom i šampinjonima

Izvrsna kombinacija tjestenine u 'crvenom' umaku s junetinom i šampinjonima idealna je ideja za ručak tijekom tjedna.

Blagdani su za nama kao i sve masne i slasne delicije. Vrijeme je za povratak svakodnevnom kuhanju i malo jednostavnijoj hrani. Kako svakodnevno kuhanje, pogotovo ono u tjednu, ne ostavlja puno vremena za dugotrajni boravak u kuhinji, tjestenina se nameće kao idealno rješenje.

Ako joj još dodamo umak s junetinom i šampinjonima ne treba nam više ništa. Iako je junetina meso kojem treba dati vremena da se lijepo skuha ovaj umak se pokazao kao idealno rješenje u tjednu. Dok se on krčka možete se baviti nekim drugim stvarima. Možete ga skuhati i dan ranije pa mu samo dodati tjesteninu kad ga želite poslužiti.

Ako mene pitate to je idealna kombinacija, jednostavno i jako ukusno jelo od svakodnevnih namirnica – kud ćeš bolje!

siroki-rezanci-s-junetinom-gljivama-detalji

Priprema:

Juneću lopaticu narežite na male kockice, ne veće od 2×2 cm.

Šampinjone narežite na polovine, a ako su baš sitni možete ih ostaviti i cijele.

U velikoj i dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite junetinu. Pržite je kratko sa svake strane da uhvati koricu i nikako nemojte pretrpati tavu, radije meso pecite u dvije ture. Kad meso uhvati boju izvadite ga i ostavite na toplom.

Na istoj masnoći prepržite i šampinjone, dodajte im i dobar prstohvat soli. Pržite šampinjone dok ne omekšaju i dobiju lijepu zlatnu boju. I njih sada izvadite iz tave i ostavite na toplom.

U tavu sada dodajte sjeckani luk i dobar prstohvat soli, ako je potrebno dodajte i još malo ulja. Pržite luk dok potpuno ne omekša, a po potrebi ga podlijte i s malo vode.  Kada luk potpuno omekša vratite meso u tavu, dobro pomiješajte pa dodajte bijelo vino. Sve krčkajte na umjerenoj vatri dok sav alkohol ne ispari.

Sada dodajte pasiranu rajčicu i suhi bosiljak, sve opet dobro promiješajte, dodajte i malo mlake vode te nastavite kuhati na laganoj vatri dok meso potpuno ne omekša. Oko sat vremena. Povremeno promiješajte i podlijte mlakom vodom po potrebi.

Omekšalom mesu dodajte šampinjone, sve začinite po ukusu soli i paprom te nastavite još kratko pirjati u polupokrivenoj tavi dok u loncu ne skuhate tjesteninu.

Tjesteninu stavite kuhati u puno posoljene kipuće vode, kada bude al dente prebacite je u tavu s mesom i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte i malo vode od kuhanja tjestenine kako bi dobili lijepi umak koji će obložiti svu tjesteninu.

Kuhano jelo odmah poslužite uz sjeckani svježi peršin i ribani grana padano sir.

Vezani članci