×
×
Skuhaj juneći gulaš s meksičkim štihom
Recepti

Skuhaj juneći gulaš s meksičkim štihom

Tanjur toplog, mirisnog junećeg gulaša s aromatičnom, kremastom palentom zvuči kao savršen način za ugrijati i dušu i tijelo, zar ne?

Ako u lonac dodate par zanimljivih začina i malo ljute salse, ovo će jelo začas poprimiti pravi meksički štih. Svakako ga poslužite uz dodatak umaka od vrhnja u koji ste naribali koricu limete.

Za ovaj recept će vam trebati i tamno pivo s finim dubokim, čokoladnim notama, poput stouta, koje će ovom gulašu dati posebnu aromu i lijepu čokoladnu boju. Probajte, garantiram vam pravo malo gurmansko putovanje!

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
3 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneća lopatica

    UMAK OD VRHNJA:

    AROMATIČNA PALENTA:

Priprema:

  1. Meso narežite na kocke veličine zalogaja, luk nasjeckajte na sitno, a čili papričicu narežite na ploške.
  2. Na zagrijanom ulju u više navrata popecite meso koje izvadite na tanjur sa strane. Na istoj masnoći oko 8 -10 minuta sotirajte luk, dodajte mu protisnuti češnjak, kumin i origano i sve sotirajte još minutu-dvije. Potom dodajte čili papričicu, sotirajte par minuta pa dodajte koncentrat rajčice i dobro ga umiješajte, podlijte s malo piva pa vratite meso u lonac.
  3. Dodajte ostatak piva i mesni temeljac, ubacite lovor, posolite i popaprite, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 120 minuta.
  4. Otklopite lonac, dodajte ljutu salsu, promiješajte pa kuhajte otklopljeno još 20-30 minuta, odnosno dok se ne reducira tekućina.
  5. Umak od vrhnja: kiselo vrhnje malo posolite, dobro ga izmiješajte, dodajte sitno ribanu koricu limete pa ohladite do posluživanja.
  6. Pripremite palentu: stavite kuhati mlijeko i vodu pa kad zakuha dodajte timijan i drobljeni češnjak, posolite pa smanjite vatru i pustite kuhati oko 5 minuta. Potom dodajte polovicu maslaca, kad se maslac otopi uspite palentu uz stalno miješanje. Kuhajte dok se palenta ne ugusti, ako je pregusta dodajte još malo vode ili mlijeka. Na samom kraju ugasite vatru i umiješajte ostatak maslaca.
  7. Poslužite u dubokim tanjurima uz aromatičnu palentu te dodatak umaka od vrhnja.
Mesnica