Desert po našem guštu: Sladoled sa slaninom

2016

Sastojci

  • 5 trakica slanine
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • 45 g maslaca
  • 140 g smeđeg šećera
  • 675 ml slatkog vrhnja
  • 5 žumanjaka
  • 2 žličice ruma ili viskija
  • ¼ žličice arome vanilije
  • po želji prstohvat cimeta
15 Srpanj 2016, Komentari: Comments Off on Desert po našem guštu: Sladoled sa slaninom

Slanina je odličan doručak, ručak ili večera. Tu se svi slažemo. Ali, što je s desertom? Evo rješenja!

Gotovo svi, uvjerena sam, volimo sladoled i slaninu. Vjerojatno ih ne jedemo istovremeno, ali, iako spoj zvuči pomalo nemoguće, vjerujte – moguće je.

Zapravo, ovo je izvrsna kombinacija okusa i kada probate ovakav sladoled, zaključit ćete da se s razlogom netko nekada sjetio staviti slaninu na njega. Osim toga, ovo je savršen desert za one koji preferiraju slano umjesto slatkog.

Poznato je da se desertima uvijek dodaje malo soli koja će naglasiti i balansirati njihov okus i slatkoću. Smjesa za sladoled je slatka, a slanina će pojačati njegov okus i dodati mrvicu slanoće koja se gotovo i ne osjeti, s obzirom da je karamelizirana.

Karameliziraju se trakice (možete koristiti i slaninu narezanu u nekom drugom obliku, no ovakva je najpogodnija za ovaj način pripreme). Trakice su tanke pa će se masnoća uspjeti otopiti prije no šećer zagori prilikom karameliziranja.

Za karamelizaciju preporučam koristiti smeđi šećer.

Možete to učiniti na štednjaku u tavi, ali najbolji način je da trakice stavite u pleh na papir za pečenje i posipate ih smeđim šećerom i pecite 10-ak minuta na 200°C.

Kombinaciji možete dodati i malo cimeta, ako ste ljubitelj tog začina, dobro se uklapa u ovu pomalo neobičnu priču, a s ovakvim okusima slagao bi se i sladoled s kavom.

sladoled-sa-slaninom-detalj

Priprema:

Slaninu stavite na pleh obložen papirom za pečenje, posipajte smeđim šećerom i pecite 10-ak minuta na 200ºC. Izvadite da se ohladi i razmrvite na sitne komadiće.

Maslac, vrhnje i šećer zakuhajte do vrenja. Žumanjke malo umutite pjenjačom, dodajte im dio vrele smjese i promiješajte, a zatim sve zajedno stavite kuhati na laganu vatru par minuta dok smjesa malo ne zgusne. Miješajte pjenjačom kako se jaja ne bi skuhala, jer će se u tom slučaju u smjesi napraviti grudice.

Smjesu zatim procijedite kroz cjedilo i dodajte joj mrvice karamelizirane slanine. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa stavite u zamrzivač na nekoliko sati.

Vezani članci