Složenac od kobasica, patlidžana i tjestenine

2016

Sastojci

  • (za 4-6 osoba):
  • 2 srednje velika patlidžana
  • 300 g svježih kobasica (za grill ili kuhanje)
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 100 ml bijelog vina
  • sol, papar
  • majčina dušica
  • maslinovo ulje
  • 250 g tjestenine (penne rigate)
  • 150 g sira tipa gouda, edamer
  • 125 g sira mozzarella
  • par listića svježeg bosiljka
20 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Složenac od kobasica, patlidžana i tjestenine

Izuzetno ukusan i sočan, ovaj je složenac i jako dekorativan. Odličan je kao toplo predjelo ili pak glavno jelo uz sezonsku salatu.

Patlidžani se izvrsno slažu s mesom pa smo ih spojili u složenac sa svježim kobasicama, umakom od rajčica, mozzarellom i tjesteninom. Budući da su već začinjene, svježe kobasice su jako dobra i brzinska zamjena za mljeveno meso u mesnim umacima jer ih je dovoljno izvaditi iz crijeva i samo lagano popeći na dobro zagrijanoj tavi.

Kad im dodate malo bijelog vina i pasirane rajčice, dobijete izvanredan umak za svaku tjesteninu. Pa tako i za ovu zapečenu s patlidžanima.

slozenac-kobasice-patlidzan

Priprema:

Patlidžane operite, osušite pa narežite na tanke šnite. Lagano posolite i ostavite ih da odstoje jedno pola sata kako bi pustili vodu. Potom ih dobro iscijedite i posušite kuhinjskim papirnatim ručnicima. Premažite ih uljem i ispecite na grill tavi.

Svježe kobasice izvadite iz crijeva pa ih natrgajte na sitnije komade ili narežite nožem te ih stavite pirjati u dobro zagrijanu tavu u koju ste stavili žlicu maslinova ulja. Pirjajte jedno 3-4 minuta dok se meso lijepo ne zarumeni. Potom dodajte bijelo vino i nastavite pirjati dok alkohol ne ispari. Dodajte pasiranu rajčicu, sol, papar, majčinu dušicu i pirjajte još jedno 7-8 minuta. Ugasite i dodajte listiće svježeg bosiljka.

Mozzarellu nasjeckajte na sitne kockice, sir goudu/edamer naribajte na grublji dio ribeža.

U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. Dužina kuhanja ovisi o tipu tjestenine koju kuhate, pratite naputak s pakiranja. Kad je tjestenina kuhana, ocijedite je i pomiješajte s umakom od kobasica. Pustite da se lagano ohladi (jedno 10 minuta) pa dodajte sir i sve dobro izmiješajte.

Četvrtasti kalup za kruh lagano nauljite maslinovim uljem pa ga obložite grillanim patlidžanima (ostavite dio za prekrivanje odozgo). Dodajte tjesteninu s umakom, sve lagano poravnajte i po površini poslažite ostatak grilanih patlidžana. Pokapajte uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite jedno 15-20 minuta.

Kad je složenac pečen, izvadite ga iz pećnice i pustite da se hladi u kalupu najmanje 20 minuta. Potom ga okrenite i istresite iz kalupa te režite oštrim nožem na veće komade.

Služite kao toplo predjelo ili glavno jelo uz zelenu ili sezonsku salatu.

Vezani članci