Patlidžani se izvrsno slažu s mesom pa smo ih spojili u složenac sa svježim kobasicama, umakom od rajčica, mozzarellom i tjesteninom. Budući da su već začinjene, svježe kobasice su jako dobra i brzinska zamjena za mljeveno meso u mesnim umacima jer ih je dovoljno izvaditi iz crijeva i samo lagano popeći na dobro zagrijanoj tavi.
Kad im dodate malo bijelog vina i pasirane rajčice, dobijete izvanredan umak za svaku tjesteninu. Pa tako i za ovu zapečenu s patlidžanima.
SASTOJCI
Priprema:
- Patlidžane operite, osušite pa narežite na tanke šnite. Lagano posolite i ostavite ih da odstoje jedno pola sata kako bi pustili vodu. Potom ih dobro iscijedite i posušite kuhinjskim papirnatim ručnicima. Premažite ih uljem i ispecite na grill tavi.
- Svježe kobasice izvadite iz crijeva pa ih natrgajte na sitnije komade ili narežite nožem te ih stavite pirjati u dobro zagrijanu tavu u koju ste stavili žlicu maslinova ulja. Pirjajte jedno 3-4 minuta dok se meso lijepo ne zarumeni. Potom dodajte bijelo vino i nastavite pirjati dok alkohol ne ispari. Dodajte pasiranu rajčicu, sol, papar, majčinu dušicu i pirjajte još jedno 7-8 minuta. Ugasite i dodajte listiće svježeg bosiljka.
- Mozzarellu nasjeckajte na sitne kockice, sir goudu/edamer naribajte na grublji dio ribeža.
- U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. Dužina kuhanja ovisi o tipu tjestenine koju kuhate, pratite naputak s pakiranja. Kad je tjestenina kuhana, ocijedite je i pomiješajte s umakom od kobasica. Pustite da se lagano ohladi (jedno 10 minuta) pa dodajte sir i sve dobro izmiješajte.
- Četvrtasti kalup za kruh lagano nauljite maslinovim uljem pa ga obložite grilanim patlidžanima (ostavite dio za prekrivanje odozgo). Dodajte tjesteninu s umakom, sve lagano poravnajte i po površini poslažite ostatak grilanih patlidžana. Pokapajte uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite jedno 15-20 minuta.
- Kad je složenac pečen, izvadite ga iz pećnice i pustite da se hladi u kalupu najmanje 20 minuta. Potom ga okrenite i istresite iz kalupa te režite oštrim nožem na veće komade.
- Služite kao toplo predjelo ili glavno jelo uz zelenu ili sezonsku salatu.