Složenac od starog kruha s Kranjskom kobasicom

2017

Sastojci

  • 300 g Kranjske kobasice
  • 240 g kruha
  • 50 g mladog luka
  • 6 jaja
  • 3 dcl mlijeka
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 130 g cheddar sira
  • sol, papar
7 Ožujak 2017, Komentari: Comments Off on Složenac od starog kruha s Kranjskom kobasicom

Ovaj složenac je izvrsna ideja kako iskoristiti stari kruh i napraviti brzo jelo iz pećnice, idealno za večeru tijekom tjedna ili zasitan vikend doručak.

Za nekoga tko jede puno mesa, moram priznati da jedem prilično malo kruha. Suhe stvari poput kobasice i pršuta su mi uvijek draže s nekim finim sirom i povrćem zbog čega mi često ostane puno nepojedenog kruha.

No kruh je namirnica koja se može iskoristiti na bezbroj načina, a ovaj složenac je jedan od boljih i ukusnijih. U složenac možete dodati razne salame, šunku, kobasice po ukusu pa čak i povrće.

Ovisno o veličini kalupa koji koristite, pripazite na vrijeme pečenja složenca kako bi dobro ispekao.

slozenac-od-kruha-i-kobasica-detalj

Priprema:

Kruh, kobasice i luk narežite na kockice približno jednake veličine. Cheddar sir naribajte.

Pomiješajte sastojke u posudi pa njima napunite manji kalup za torte ili vatrostalnu posudu po želji. Kalup prethodno premažite maslacem.

U drugoj posudi pomiješajte jaja, kiselo vrhnje i mlijeko te začinite solju i paprom. Smjesom prelijte sastojke u kalupu.

Sastojke lagano utisnite na dno kalupa kako bi se smjesa od jaja i mlijeka ravnomjerno rasporedila.

Složenac pecite na 180 stupnjeva, najmanje pola sata. Ovisno o dimenzijama kalupa i debljini složenca moguće je da ćete ga morati peći i duže kako ne bi ostao sirov u sredini.

Nakon pečenja ostavite ga kratko da se ohladi pa ga poslužite.

Vezani članci