×
×
Šparoge i suho meso: 3 recepta za hrskave pite
Tematski recepti

Šparoge i suho meso: 3 recepta za hrskave pite

Šparoge su odlične u raznim kombinacijama – od fritaja i rižota pa do ukusnih i mekanih pita i smotuljaka sa slaninom, šunkom i sirom za koje vam nudimo tri jednostavna i brza recepta.

Proljeće najavljuje sezonu roštiljanja. No, prije nego se bacimo na te ozbiljne zadatke, dopustimo mu da nas odvuče u prirodu, koja je u ovo doba prepuna samoniklog bilja koje je i samo za sebe ukusno, ali spareno sa svega nekoliko jednostavnih sastojaka nudi pravu gozbu.

Šparoge su jedna od takvih biljaka. Postoje naravno i one kultivirane, zelene ili bijele i deblje, ali divlje će vam pružiti više zadovoljstva i okusa, naročito ako ih sami i naberete. No, ako vam to i ne uspije, ne očajavajte, još uvijek vam preostaje potražiti ih na tržnici koje su ovih dana pune kuke i šparoga. Razlika između kuka i šparoga gotovo da i ne postoji. Kuke su obično nešto tamnije, gotovo smeđe boje, ali nakon što ih blanširate i one će dobiti zelenu boju.

Šparoge imaju dijuretička svojstva, ne sadrže ugljikohidrate, pa su izuzetno dobrodošle u redukcijskim dijetama i pogodne za prehranu dijabetičara.

Standardno su dobre u juhama, u kombinaciji s jajima, legendarnoj fritaji, rižotima, mesom, a danas vam nudim jednostavnu verziju s lisnatim tijestom i suhim mesom poput slanine ili šunke te sirom, u tri oblika koja će zadovoljiti razne ukuse i prigode

Šparoge očistite. Kad ih savijete, same će se prelomiti na mjestu do kojeg su jestive. Tvrđi dijelove možete skuhati, a dobivenu tekućinu koristiti kao čaj ili temeljac.

Zakuhajte vodu sa po žlicom soli i šećera i čajnom žličicom maslaca. Dodajte šparoge i pustite da kuhaju minutu, dvije, a zatim ih prebacite u hladnu vodu ili pustite da hladna voda teče preko njih da zaustavite kuhanje. Ocijedite ih i obrišite.

Razvucite lisnato tijesto na ½ cm debljine.

Smotuljci sa šparogama, slaninom i sirnim namazom

sparoge-prsut-smotuljci

Narežite lisnato tijesto na kvadrate koje, ostavljajući nenamazan po centimetar od svakog ruba, premažite sirnim namazom ili mješavinom svježeg kravljeg sira i vrhnja ili milerama, koje začinite po ukusu.

Po dvije, tri šparoge zajedno omotajte mesnatom slaninom narezanom na tanke šnite pa dijagonalno položite na kvadrate. Preklopite ih, a krajeve spojite lagano umućenim bjelanjkom.

Sve premažite razmućenim žumanjkom i pecite 20-ak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180-200 °C.

Mini okrugle pite sa šparogama, šunkom i sirom

sparoge-prsut-mini-pite

Oštrim kalupom izrežite krugove promjera 10-ak centimetara, a zatim nešto manjim okruglim kalupom zarežite unutarnji krug. On će omogućiti da prilikom pečenja tako dobiveni obod naraste i uokviri vaš nadjev.

Za nadjev narežite šunku i sir na kockice, pomiješajte, pa zajedno sa šparogama i začinskim biljem (majčina dušica), rasporedite u unutarnji krug.

Obod premažite razmućenim žumanjkom pa pecite 20-ak minuta na 180-200 °C.

Tart sa šparogama i kozjim sirom

sparoge-prsut-tart

Lisnato tijesto podijelite u veće pravokutnike. Unutar njih zarežite, ali pazite da potpuno ne prerežete tijesto i manji pravokutnik otprilike centimetar od ruba. Unutar tako dobivenog pravokutnika rasporedite naribani sir za koji ste se odlučili (neki topljivi po ukusu, kozji ili sl.)

Po siru rasporedite blanširane šparoge, lagano popaprite krupno mljevenim paprom, nakapajte maslinovim uljem i pecite u pećnici, prethodno zagrijanoj na 180-200 °C, 20-ak minuta.