Svinjsku koljenicu, popularni buncek, najčešće jedemo pečenog uz kiselo zelje i restani ili pečeni krumpir. S dimljenim se najradije družimo uz grah i slična variva.
No, svježa svinjska koljenica ili buncek, kuhan/pečen polako, uz obilje povrća, ponosno može stati uz bok pašticadi. Pogotovo će ukusan i slastan biti onima koji vole sočnije i masnije meso, a nije nebitno da je i financijski dostupniji od junetine.
A opet, pripremljen na ovaj način, poslužen uz njoke ili kremastu palentu, ostavlja dojam zahtjevnog i skupog jela i bez ustručavanja možete ga uključiti u svoj svečani jelovnik.
Nemojte mi vjerovati na riječ, ovo doista morate kušati što prije.
SASTOJCI
Priprema:
- Svinjske koljenice po potrebi operite, dobro posušite pa oštrim nožem zarežite kožu u rombove ili trake. Možete koristiti i prednje i zadnje koljenice, nema velike razlike.
- Povrće očistite i narežite. Poriluk uzdužno, a zatim na pola cm debele ploške. Isto tako i luk. Češnjak ostavite u cijelim režnjevima, skinite samo ljusku. Mrkvu narežite na deblje kolutove, celer na kockice. Koromač narežite na kriške. Pelate usitnite.
- Pećnicu ugrijte na 220 °C i pripremite posudu za pečenje s poklopcem. U drugoj, većoj posudi, na ulju ili svinjskoj masti prepržite koljenice sa svih strana i odložite ih u pripremljenu posudu za pećnicu. Dodajte svo pripremljeno povrće, pržite ga neko vrijeme da postane staklasto i omekša, pa dodajte sol, papar, začinsko bilje, žlicu šećera i usitnjene pelate, zajedno sa sokom rajčice.
- Ulijte vino. Pričekajte da zavrije, pa prelijte preko koljenica. Ako je potrebno, da koljenice budu pokrivene tekućinom, dodajte još vode ili temeljca.
- Poklopite i stavite u pećnicu. Pecite/kuhajte od sat i pol do dva sata, a svakih 30 minuta okrenite koljenice. Zadnjih 15-20 minuta ostavite otkriveno da vam koljenice dobiju lijepu zlatnu boju.
- Izvadite koljenice i držite ih na toplom. Ako su pustile previše masnoće, skinite višak, a umak po potrebi još kuhajte na štednjaku da višak tekućine ispari. Možete ga servirate takvog ili ga po želji protisnuti da dobijete umak što sličniji pašticadi.
- Servirajte uz njoke ili kremastu palentu i osvježavajuću salatu po izboru.