×
×
Sporo kuhana svinjska koljenica u umaku
Iz pećnice

Sporo kuhana svinjska koljenica u umaku

Svinjska koljenica ili buncek pripremljen na ovaj način može ponosno stati uz bok popularnoj pašticadi kao jednako svečano i ukusno, ali daleko povoljnije jelo.

Svinjsku koljenicu, popularni buncek, najčešće jedemo pečenog uz kiselo zelje i restani ili pečeni krumpir. S dimljenim se najradije družimo uz grah i slična variva.

No, svježa svinjska koljenica ili buncek, kuhan/pečen polako, uz obilje povrća, ponosno može stati uz bok pašticadi. Pogotovo će ukusan i slastan biti onima koji vole sočnije i masnije meso, a nije nebitno da je i financijski dostupniji od junetine.

A opet, pripremljen na ovaj način, poslužen uz njoke ili kremastu palentu, ostavlja dojam zahtjevnog i skupog jela i bez ustručavanja možete ga uključiti u svoj svečani jelovnik.

Nemojte mi vjerovati na riječ, ovo doista morate kušati što prije.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjska koljenica

Priprema:

  1. Svinjske koljenice po potrebi operite, dobro posušite pa oštrim nožem zarežite kožu u rombove ili trake. Možete koristiti i prednje i zadnje koljenice, nema velike razlike.
  2. Povrće očistite i narežite. Poriluk uzdužno, a zatim na pola cm debele ploške. Isto tako i luk. Češnjak ostavite u cijelim režnjevima, skinite samo ljusku. Mrkvu narežite na deblje kolutove, celer na kockice. Koromač narežite na kriške. Pelate usitnite.
  3. Pećnicu ugrijte na 220 °C i pripremite posudu za pečenje s poklopcem. U drugoj, većoj posudi, na ulju ili svinjskoj masti prepržite koljenice sa svih strana i odložite ih u pripremljenu posudu za pećnicu. Dodajte svo pripremljeno povrće, pržite ga neko vrijeme da postane staklasto i omekša, pa dodajte sol, papar, začinsko bilje, žlicu šećera i usitnjene pelate, zajedno sa sokom rajčice.
  4. Ulijte vino. Pričekajte da zavrije, pa prelijte preko koljenica. Ako je potrebno, da koljenice budu pokrivene tekućinom, dodajte još vode ili temeljca.
  5. Poklopite i stavite u pećnicu. Pecite/kuhajte od sat i pol do dva sata, a svakih 30 minuta okrenite koljenice. Zadnjih 15-20 minuta ostavite otkriveno da vam koljenice dobiju lijepu zlatnu boju.
  6. Izvadite koljenice i držite ih na toplom. Ako su pustile previše masnoće, skinite višak, a umak po potrebi još kuhajte na štednjaku da višak tekućine ispari. Možete ga servirate takvog ili ga po želji protisnuti da dobijete umak što sličniji pašticadi.
  7. Servirajte uz njoke ili kremastu palentu i osvježavajuću salatu po izboru.