×
×
Svinjetina s aromatiziranim maslacem i salatom od prokulica
Recepti

Svinjetina s aromatiziranim maslacem i salatom od prokulica

Posebnost ovog jela je meso koje je nadjeveno maslacem sa začinskim biljem, a uz salatu i prokulice idealno je jelo za proljetni ručak.

Znate da volimo twistove i različite inačice istog jela. A ovih dana cijene piletine lete u nebo, pa za ljubitelje piletine na kijevski, ali i sve druge mesoljupce, pretvaramo recept u svinjetinu na kijevski način. No, ovaj put posebnu pažnju obratite i na salatu. Poslije nje, prokulice ćete gledati sasvim drugim očima.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Odrezak bez kosti

Priprema:

  1. Maslac omekšan na sobnoj temperaturu pomiješajte sa sitno sjeckanim češnjakom, peršinom, solju i paprom te ih umotajte u valjak prozirnom folijom. Ostavite u zamrzivaču da se dobro stisne.
  2. Zatim očistite i prepolovite prokulice tako što ćete odstraniti gornji, tvrđi dio i zatim narežite na tanke rezance. Pomiješajte limunov sok s uljem, solju i paprom i prelijte preko narezanih prokulica pa sve dobro izmiješajte. Ostavite da se sve dobro prožme, najbolje ih je začiniti i do dva sata prije posluživanja.
  3. Ohlađeni maslac narežite na ploške, za svaki odrezak po jedan kolut. Odreske birajte nešto deblje, kako biste u odresku mogli napraviti „džep“ . Na odreske u kojima ste prorezali džepove, položite prianjajuću foliju, pa ih pomoću valjka za tijesto lagano stanjite. U svaki džep ugurajte plošku začinjenog maslaca, pritisnite krajeve da se spoje, a zatim odreske panirajte, odnosno pripremite za pohanje, tako da ih uvaljate redom u brašno, razmućena jaja i krušne mrvice.  Panirane odreske još jednom kratko vratite u hladnjak, da se maslac ako se eventualno počeo topiti, ponovo stisne.
  4. Pećnicu ugrijte na 200 °C. Odreske pržite na ugrijanoj masnoći minutu do dvije s obje strane, a zatim ih prebacite na lim za pečenje i dovršite pečenje u pećnici na 180 °C idućih petnaest do dvadeset minuta, kako bi bili sigurni da je i sredina pečena.
  5. Dok su odresci u pećnici, kratko popržite bademe, a listove salate narežite na rezance. Salatu pomiješajte s narezanim i  začinjenim prokulicama i sve nježno izmiješajte. Po potrebi dotjerajte okus. Pospite poprženim bademima, brusnicama i ribanim parmezanom. Odreske servirajte na podlozi od hrskave salate.