Možda vam se na prvu čini čudno i neobično kuhati meso u mlijeku, no upravo to mlijeko često vrlo suhi komad svinjetine pretvara u prekrasan, sočan i mekani komad mesa koji preliven gustim umakom od pečenja, postaje prava delicija na tanjuru.
Ovaj aromatičan i nadasve jednostavan zalogaj izvornog imena „lonza di maiale al latte“ dolazi Italije, točnije iz regije Emilia-Romagna i izvrsna je ideja kako za svakodnevni tako i za blagdanski ručak. Za njega vam treba svega nekoliko sastojaka; jedan veliki komad svinjskih leđa bez kosti, jedna velika glavica luka, malo vina, mlijeko i jedna velika posuda.
Odličan je kad se služi i topao i hladan, a uz njega vam još treba i zdjela sezonske salate i omiljeni prilog poput pirea od krumpira ili batata.
SASTOJCI
Priprema:
- Luk ogulite i nasjeckajte na sitno, a češnjak očistite i zdrobite.
- Svinjska leđa i slabinu bez kosti u komadu dobro posušite kuhinjskim ubrusom, potom meso posolite i popaprite sa svih strana i uvaljajte ga u brašno.
- Zagrijte duboku posudu ili pekač (po mogućnosti posudu koja ide u pećnicu), dodajte maslinovo ulje i maslac pa ubacite meso i dobro ga popecite sa svih strana. Izvadite meso van na tanjur pa na istu masnoću ubacite luk i sotirajte ga 10 minuta. Podlijte s malo vina kako biste deglazirali dno posude, a potom dodajte drobljeni češnjak i začinsko bilje te sve zajedno sotirajte još koju minutu. Vratite meso u posudu, podlijte ostatkom vina i kuhajte 10-ak minuta dok alkohol ne ispari.
- Zalijte mlijekom, posolite, popaprite i pustite da zakuha. Poklopite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 60-80 minuta.
- Meso i lovorov list izvadite na tanjur, a ostatak štapnim mikserom pretvorite u umak. Ako je umak prerijedak, zakuhajte ga ponovno i kuhajte dok se ne reducira ili u njega umiješajte žlicu škrobnog brašna.
- Meso narežite na tanje šnite, prelijte umakom od pečenja i poslužite uz sezonsku salatu i omiljeni prilog, npr. pire krumpir, pire od batata ili palentu.