Brzo i fino: Svinjska vratina s lukom i pivom

2015

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 4 odreska svinjske vratine
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 2 žlice svinjske masti
  • 1 veća glavica luka
  • 150 ml goveđeg temeljca
  • 125 ml svjetlog piva
20 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Brzo i fino: Svinjska vratina s lukom i pivom

Vratina nije premium komad svinjetine, ali je zbog svoje mekanosti i sočnosti odličan kandidat za brojna ukusna jela.

Ovo je konkretno jelo za prave mesoljupce i brzi ručak. Uz malo truda i vremena, dobit ćete fantastičan obrok.

Svinjsku vratinu neki smatraju skromnijim dijelom mesa koje nije uvijek među prioritetima. No, ovo je izuzetno ukusno, sočno i mekano meso, koje nije rezervirano isključivo za pripremu na roštilju ili u pećnici. S vratinom se, zapravo, može svašta, pa tako i pripremiti zaista brzi ručak.

vratina-s-lukom-i-pivom-detalj2

Vratina se može marinirati dan ranije kako bi meso još sočnije, no pripremljeno na ovaj način neće izgubiti na okusu. Dovoljno ju je posoliti i poprapriti neposredno prije pečenja. Za dodatan, bogatiji okus, koristila sam neotkoštene odreske.

Vratinu je najprije potrebno popržiti, ja sam to učinila na svinjskoj masti. Nakon toga se odresci dinstaju s lukom, pivom i temeljcem. Ukoliko je pržite na ulju, savjetujem da prije dinstanja luka u tavu ubacite i kockicu maslaca. Tekućina će pokupiti ostatke od prženja mesa i rezultirati finim umakom punog okusa.

Začini su osnovni, a osim soli i papra predlažem malo dimljene crvene paprike u prahu. Luk nakon dinstanja treba biti proziran i staklast. Na kraju umak možete zgusnuti škrobom ili brašnom, no nije nužno. Sve sam poslužila s pire krumpirom.

vratina-s-lukom-i-pivom-detaljPriprema:

Odreske vratine posolite i popaprite. Popržite ih u dubljoj tavi na masti, s obje strane, dok ne dobiju lijepu boju. Izvadite i stavite na tanjur.

U tavu stavite nasjeckani luk, posolite ga, dodajte mljevenu crvenu papriku te zalijte temeljcem. Pirjajte dok ne omekša. Zatim vratite u tavu odreske, zalijte pivom i pirjajte još 15-ak minuta.

Poslužite preliveno umakom s lukom i pire krumpirom.

Vezani članci