Sastojci
- Za 4 osobe:
- 4 odreska svinjske vratine
- sol
- svježe mljeveni papar
- 2 žlice svinjske masti
- 1 veća glavica luka
- 150 ml goveđeg temeljca
- 125 ml svjetlog piva
Vratina nije premium komad svinjetine, ali je zbog svoje mekanosti i sočnosti odličan kandidat za brojna ukusna jela.
Ovo je konkretno jelo za prave mesoljupce i brzi ručak. Uz malo truda i vremena, dobit ćete fantastičan obrok.
Svinjsku vratinu neki smatraju skromnijim dijelom mesa koje nije uvijek među prioritetima. No, ovo je izuzetno ukusno, sočno i mekano meso, koje nije rezervirano isključivo za pripremu na roštilju ili u pećnici. S vratinom se, zapravo, može svašta, pa tako i pripremiti zaista brzi ručak.
Vratina se može marinirati dan ranije kako bi meso još sočnije, no pripremljeno na ovaj način neće izgubiti na okusu. Dovoljno ju je posoliti i poprapriti neposredno prije pečenja. Za dodatan, bogatiji okus, koristila sam neotkoštene odreske.
Vratinu je najprije potrebno popržiti, ja sam to učinila na svinjskoj masti. Nakon toga se odresci dinstaju s lukom, pivom i temeljcem. Ukoliko je pržite na ulju, savjetujem da prije dinstanja luka u tavu ubacite i kockicu maslaca. Tekućina će pokupiti ostatke od prženja mesa i rezultirati finim umakom punog okusa.
Začini su osnovni, a osim soli i papra predlažem malo dimljene crvene paprike u prahu. Luk nakon dinstanja treba biti proziran i staklast. Na kraju umak možete zgusnuti škrobom ili brašnom, no nije nužno. Sve sam poslužila s pire krumpirom.
Odreske vratine posolite i popaprite. Popržite ih u dubljoj tavi na masti, s obje strane, dok ne dobiju lijepu boju. Izvadite i stavite na tanjur.
U tavu stavite nasjeckani luk, posolite ga, dodajte mljevenu crvenu papriku te zalijte temeljcem. Pirjajte dok ne omekša. Zatim vratite u tavu odreske, zalijte pivom i pirjajte još 15-ak minuta.
Poslužite preliveno umakom s lukom i pire krumpirom.