Prosinac je mjesec domjenaka i druženja s prijateljima i obitelji. Uz nezaobilazna, uobičajena, tradicionalna jela i delikatese koja u tim prigodama dolaze na stol, često se ukaže potreba i za jelima koja je moguće gricnuti s nogu i s tanjura koje držimo u zraku, popularnim finger foodom. To je područje pripreme hrane gdje doista samo vaša mašta, volja i strpljenje određuju granice.
Svinjski file, pisanica ili lungić najbolji je i najmekši dio svinje i pred njim obično pokleknu i najveći protivnici svinjskog mesa. Zahtjeva pažnju i nježnost pri pečenju, ako želimo da ostane mekano i sočno.
Današnji recept nudi lungić pečen dvaput, svaki put dobro ‘ušuškan’ u masnoći, a poslužiti ga možete, klasično, za stolom, toplog, pa će vašu večeru učiniti svečanom, ali isto tako i pripremiti unaprijed, pa narezanog poslužiti kao finger food uz dodatak različitih salata ili namaza.
Lisnato tijesto u kojem ga pečemo sačuvat će ga od isušivanja pri pečenju, ali i za vrijeme dok čeka da bude narezan i poslužen. Pritom imam još jednu posebnost u rukavu. Lisnato tijesto u koje ga motamo, ovaj je put napravljeno sa salom.
SASTOJCI
ZA LISNATO TIJESTO SA SALOM:
ZA MJEŠAVINU SALA I BRAŠNA:
Priprema:
- Otopite sol u vodi. Tijesto možete zamijesiti ručno ili si pomoći multipraktikom. Ako se odlučite za ovo drugo, uspite brašno u multipraktik, dodajte salo i kratko promiješajte, uključite pulsiranje, dok se maslac ne pomiješa sa brašnom. Zatim postepeno dolijevajte vodu dok se smjesa ne spoji i postane tijesto.
- Izvadite, nemojte mijesiti, samo formirajte pravokutnik i odložite kratko u hladnjak. Tijesto je u ovoj fazi prilično neprivlačno, ali tako i treba izgledati i ne treba vas to zbuniti ili obeshrabriti.
- Stavite hladno salo u multipraktik i izradite ga kratko, tek toliko da postane kremasto. Dodajte brašno i opet kratko izmiješajte da se salo i brašno spoje u jedno. Ohladite i ovu smjesu kratko u hladnjaku.
- Tijesto položite na dasku za valjanje i razvaljajte ga da dobijete krakove. U sredinu namažite mješavinu brašna i sala, pa sva četiri kraka preklopite. Zatim tako dobiveno tijesto razvaljajte u pravokutnik, pa preklopite donju trećinu, a zatim i gornju.
- Valjanje i preklapanje ponovite još 4-5 puta, po potrebi posipajte brašnom, a višak odstranjujte kuhinjskim kistom. Između preklapanja, tijesto svaki put ostavite da odmori u hladnjaku najmanje pola sata.
- Meso očistite od žilica i masnoća. Pomiješajte senf, maslinovo ulje, sol, papar i začinsko bilje da dobijete emulziju, pa njome dobro premažite meso. Obložite ga ploškama tanko rezane mesnate slanine i povežite koncem. Pecite u pećnici ugrijanoj na 200 °C, 30 minuta, a zatim izvadite i ostavite da se ohladi, pa uklonite slaninu.
- Ohlađeno tijesto koje ste preklopili kao što je navedeno 4-5 puta, razvaljajte na dimenzije potrebne da biste u njega mogli umotati file. Ostavite dovoljno tijesta i za ukrase, ako ste ih planirali, pa tijesto obrežite oštrim nožem sa svih strana.
- Umotajte file, po potrebi spojeve osigurajte lagano umućenim bjelanjkom, pa izrežite i posložite ukrase, koje spojite i dodatno premažite razmućenim žumanjkom.
- Pecite 20 minuta na 200 °C ili dok tijesto ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Ostavite da se kratko ohladi, pa narežite i poslužite ili ostavite da se potpuno ohladi, pa poslužite kao finger food, uz salate po ukusu.
- U nedostatku sala, file možete omotati i gotovim lisnatim tijestom s maslacem.
- Od slanine koju ste odstranili, uz dodatak luka i slatke paprike, napravite namaz koji poslužite uz file.