Smokva je voće koje me automatski podsjeti na ljeto. Na duge i vruće dane, ali i na more, kupanje i godišnji odmor. Najviše je volim jesti sirovu, po mogućnosti direktno s grane, ali nije mi mrska ni u raznim drugim kombinacijama koje zahtijevaju malo više napora.
Iako smo naviknuti vidjeti smokvu u obliku džema ili kao dodatak desertu, vrlo rijetko ćemo je naći kao dodatak slanim jelima. To je možda malo i nepravedno jer ova kraljica ljeta može parirati svakom drugom voću kada su slane kombinacije u pitanju.
Posebno se lijepo nadopunjuje sa svinjetinom jer se svinjetina i voće jako vole. Svježa smokva u kombinaciji s pršutom je fantastična, a termički obrađena, kao u ovom receptu, postaje zanimljiva i pomalo egzotična.
Smjela je ovo kombinacija, ali uz nju lungić poprima neko potpuno novo lice i isplati je se isprobati.
SASTOJCI
ZA SMOKVE:
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 °C. Lungić očistite od masnoće i tetiva pa ga dobro natrljajte maslinovim uljem, solju, paprom, bosiljkom i ružmarinom. Ostavite ga na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja.
- Veliku tavu zagrijte do točke dimljenja. Na njoj naglo prepecite lungić tako da sa svih strana uhvati boju. Prebacite meso u posudu za pečenje, dodajte još malo ulja po potrebi i pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta.
- Pečeno meso prebacite na drvenu dasku prekrijte folijom i ostavite da odmori 10 minuta.
- Smokve operite i prerežite po pola. Luk sitno nasjeckajte. U loncu zagrijte maslinovo ulje i maslac pa na njemu prepržite luk da uhvati lijepu boju i omekša.
- Dodajte smokve, crveni papar i peperončin, kratko pržite pa sve zalijte desertnim vinom. Pustite da zaključa, a potom smanjite vatru i kuhajte dok ne dobijete lijepi gusti umak konzistencije džema.
- Doradite okus solju i poslužite uz pečeno meso.