Pripremite svinjski lungić sa svježim smokvama

2016

Sastojci

  • 1 svinjski lungić (oko 500 g)
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • ružmarin
  • bosiljak
  • 5 – 6 svježih smokvi
  • 1 glavica luka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica maslaca
  • 1 peperončin
  • nekoliko zrnaca crvenog papra
  • 200 ml desertnog vina
25 Srpanj 2016, Komentari: Comments Off on Pripremite svinjski lungić sa svježim smokvama

Kad vam ljeto ponudi svježe, sočne smokve nemojte ih sve pretvoriti u džem. Sačuvajte nekoliko i napravite umak koji ćete poslužiti uz svinjski lungić.

Smokva je voće koje me automatski podsjeti na ljeto. Na duge i vruće dane, ali i na more, kupanje i godišnji odmor. Najviše je volim jesti sirovu, po mogućnosti direktno s grane, ali nije mi mrska ni u raznim drugim kombinacijama koje zahtjevaju malo više napora.

Iako smo naviknuti vidjeti smokvu u obliku džema ili kao dodatak desertu, vrlo rijetko ćemo je naći kao dodatak slanim jelima. To je možda malo i nepravedno jer ova kraljica ljeta može parirati svakom drugom voću kada su slane kombinacije u pitanju.

Posebno se lijepo nadopunjuje sa svinjetinom jer se svinjetina i voće jako vole. Svježa smokva u kombinaciji s pršutom je fantastična, a termički obrađena, kao u ovom receptu, postaje zanimljiva i pomalo egzotična.

Smjela je ovo kombinacija, ali uz nju lungić poprima neko potpuno novo lice i isplati je se isprobati.

svinjski-lungic-sa-smokvama

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Lungić očistite od masnoće i tetiva pa ga dobro natrljajte maslinovim uljem, solju, paprom, bosiljkom i ružmarinom. Ostavite ga na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja.

Veliku tavu zagrijte do točke dimljena. Na njoj naglo prepecite lungić tako da sa svih strana uhvati boju. Prebacite meso u posudu za pečenje, dodajte još malo ulja po potrebi i pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta.

Pečeno meso prebacite na drvenu dasku prekrijte folijom i ostavite da odmori 10 minuta.

Smokve operite i prerežite po pola. Luk sitno nasjeckajte.

U loncu zagrijte maslinovo ulje i maslac pa na njemu prepržite luk da uhvati lijepu boju i omekša. Dodajte smokve, crveni papar i peperončin, kratko pržite pa sve zalijte desertnim vinom. Pustite da zaključa, a potom smanjite vatru i kuhajte dok ne dobijete lijepi gusti umak konzistencije džema.

Doradite okus solju i poslužite uz pečeno meso.

Vezani članci