×
×
Pripremite svinjski lungić sa svježim smokvama
Recepti

Pripremite svinjski lungić sa svježim smokvama

Kad vam ljeto ponudi svježe, sočne smokve nemojte ih sve pretvoriti u džem. Sačuvajte nekoliko i napravite umak koji ćete poslužiti uz svinjski lungić.

Smokva je voće koje me automatski podsjeti na ljeto. Na duge i vruće dane, ali i na more, kupanje i godišnji odmor. Najviše je volim jesti sirovu, po mogućnosti direktno s grane, ali nije mi mrska ni u raznim drugim kombinacijama koje zahtijevaju malo više napora.

Iako smo naviknuti vidjeti smokvu u obliku džema ili kao dodatak desertu, vrlo rijetko ćemo je naći kao dodatak slanim jelima. To je možda malo i nepravedno jer ova kraljica ljeta može parirati svakom drugom voću kada su slane kombinacije u pitanju.

Posebno se lijepo nadopunjuje sa svinjetinom jer se svinjetina i voće jako vole. Svježa smokva u kombinaciji s pršutom je fantastična, a termički obrađena, kao u ovom receptu, postaje zanimljiva i pomalo egzotična.

Smjela je ovo kombinacija, ali uz nju lungić poprima neko potpuno novo lice i isplati je se isprobati.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski file

    ZA SMOKVE:

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Lungić očistite od masnoće i tetiva pa ga dobro natrljajte maslinovim uljem, solju, paprom, bosiljkom i ružmarinom. Ostavite ga na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja.
  2. Veliku tavu zagrijte do točke dimljenja. Na njoj naglo prepecite lungić tako da sa svih strana uhvati boju. Prebacite meso u posudu za pečenje, dodajte još malo ulja po potrebi i pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta.
  3. Pečeno meso prebacite na drvenu dasku prekrijte folijom i ostavite da odmori 10 minuta.
  4. Smokve operite i prerežite po pola. Luk sitno nasjeckajte. U loncu zagrijte maslinovo ulje i maslac pa na njemu prepržite luk da uhvati lijepu boju i omekša.
  5. Dodajte smokve, crveni papar i peperončin, kratko pržite pa sve zalijte desertnim vinom. Pustite da zaključa, a potom smanjite vatru i kuhajte dok ne dobijete lijepi gusti umak konzistencije džema.
  6. Doradite okus solju i poslužite uz pečeno meso.
Mesnica