Sastojci
- ZA 4 OSOBE:
- 500 g odrezaka od svinjskih leđa bez kostiju (8 manjih odrezaka)
- 2 komada luka
- 2 žlice brašna
- 300 ml mesnog temeljca
- 25 g maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 prstohvata soli
- 2 prstohvata papra
- malo sušene majčine dušice
- malo češnjaka u prahu
- DODATNO:
- 100 g sira tipa gouda
- par grančica svježeg lišća celera ili peršina
Kad vam treba nešto sočno, slasno i na brzinu, odgovor su svinjski odresci u umaku od luka. Za ovo će vam jelo trebati samo jedna tava i oko pola sata vremena.
Inspiraciju za ovo jelo, posebno za umak, sam potražila u francuskoj kuhinji i napravila fini, aromatični umak na bazi maslaca, luka i mesnog temeljca.
Fino sam začinila i na brzinu popekla tanko rezane odreske svinjskih leđa bez kostiju, vratila ih u umak, prokuhala, dodala ribanog sira i začas dobila fini ručak koji se može poslužiti baš u svakoj prilici. Idealan prilog ovom jelu je krumpir kuhan na maslacu ili riža.
Ako za kuhanje ovog jela koristite tavu koja može u pećnicu, slobodno jelo završite u dobro zagrijanoj pećnici. Sir će se lijepo otopiti i zapeći što će jelu dati dodatnu aromu.
Priprema:
Luk očistite i narežite na tanke ploškice.
Zagrijte dublju tavu, dodajte maslac i maslinovo ulje pa čim se maslac otopi dodajte luk i pirjajte ga uz stalno miješanje oko 5-6 minuta. Potom dodajte 4-5 žlica mesnog temeljca i nastavite pirjati dodanih 10 minuta, dok luk lijepo ne omekša i ne poprimi zlatnu boju. Izvadite luk u tanjur i ostavite sa strane.
Dok se luk pirja, pripremite odreske: posušite ih s obje strane pa ih posolite, popaprite, pospite majčinom dušicom i češnjakom u prahu. Okrenite ih pa ponovite i s druge strane.
Na istoj tavi na kojoj ste pirjali luk, ispecite odreske. Po potrebi u tavu dodajte još malo maslinova ulja pa ubacite po četiri odreska i pecite ih po 2-3 minute sa svake strane. Izvadite ih na tanjur i poklopite.
U tavu vratite luk, dodajte 2 žlice brašna pa kratko propirjajte, potom zalijte temeljcem i pustite da umak prokuha. Posolite i popaprite pa vratite odreske u tavu i pirjajte sve zajedno još 10 minuta.
Na samom kraju pospite ribanim sirom, poklopite i pustite da se sir otopi. Prije serviranja pospite sitno sjeckanim lišćem celera ili peršina.