Inspiraciju za ovo jelo, posebno za umak, sam potražila u francuskoj kuhinji i napravila fini, aromatični umak na bazi maslaca, luka i mesnog temeljca.
Fino sam začinila i na brzinu popekla tanko rezane odreske svinjskih leđa bez kostiju, vratila ih u umak, prokuhala, dodala ribanog sira i začas dobila fini ručak koji se može poslužiti baš u svakoj prilici. Idealan prilog ovom jelu je krumpir kuhan na maslacu ili riža.
Ako za kuhanje ovog jela koristite tavu koja može u pećnicu, slobodno jelo završite u dobro zagrijanoj pećnici. Sir će se lijepo otopiti i zapeći što će jelu dati dodatnu aromu.
SASTOJCI
DODATNO:
Priprema:
- Luk očistite i narežite na tanke ploškice. Zagrijte dublju tavu, dodajte maslac i maslinovo ulje pa čim se maslac otopi dodajte luk i pirjajte ga uz stalno miješanje oko 5-6 minuta. Potom dodajte 4-5 žlica mesnog temeljca i nastavite pirjati dodanih 10 minuta, dok luk lijepo ne omekša i ne poprimi zlatnu boju. Izvadite luk u tanjur i ostavite sa strane.
- Dok se luk pirja, pripremite odreske: posušite ih s obje strane pa ih posolite, popaprite, pospite majčinom dušicom i češnjakom u prahu. Okrenite ih pa ponovite i s druge strane.
- Na istoj tavi na kojoj ste pirjali luk, ispecite odreske. Po potrebi u tavu dodajte još malo maslinova ulja pa ubacite po četiri odreska i pecite ih po 2-3 minute sa svake strane. Izvadite ih na tanjur i poklopite.
- U tavu vratite luk, dodajte 2 žlice brašna pa kratko propirjajte, potom zalijte temeljcem i pustite da umak prokuha. Posolite i popaprite pa vratite odreske u tavu i pirjajte sve zajedno još 10 minuta.
- Na samom kraju pospite ribanim sirom, poklopite i pustite da se sir otopi. Prije serviranja pospite sitno sjeckanim lišćem celera ili peršina.