Koliko god pazili na količine hrane za vrijeme blagdana uvijek se nekako dogodi da nam pokoji komad mesa ostane od božićnog ručka. Onda se postavlja pitanje što s tim ostacima. Naravno, uvijek ih možete podgrijati i takve jesti, ali možete od njih napraviti i puno kreativnije stvari.
Meso narezano na komadiće možete dodati u salatu s raznim povrćem, začiniti sve s umakom od majoneze ili jogurta i dobiti cjelovit obrok. Tu su i razne vrste sendviča koji su zgodno rješenje za ponijeti na posao. Ako ste raspoloženi za malo više kuhanja, ostatke pečenja možete koristiti kao nadjev u domaćim raviolima ili gyozi ili ih možete usitniti u paštetu.
No, budući da vrijeme nakon blagdana nije vrijeme za puno kuhanja, mesne ostatke možete iskoristiti u jednostavnom umaku za tjesteninu. Vodite se stanjem u svom hladnjaku i sigurno ćete složiti nešto ukusno, a ja vam predlažem ovaj brzi i ukusni umak.
Cijeli ručak gotov je za manje od pola sata, a što je najbolje, nitko neće primijetiti da jede ostatke božićnog pečenja. Ja sam koristila pečenu teletinu, ali za ovo jelo možete koristiti ostatke bilo kojeg mesa. Količine u receptu su okvirne i možete ih prilagoditi količini mesa koja vam je ostala, samo neka vam ono bude smjernica za povećanje ili smanjenje količine namirnica.
Sigurno vam se svima po hladnjaku “skriva” i pokoji komad pršuta, špeka ili suhog mesa. I njega ubacite u umak. Dodajte povrće koje imate i to je sva filozofija.
Ako vam se jede nešto malo složenije onda u ovom receptu zamijenite rajčicu slatkim vrhnjem, sve obilato posipajte sirom i zapecite u pećnici. Zapravo neka vas ponese vaša mašta.
SASTOJCI
Priprema:
- Pečenu teletinu narežite na tanke trakice. Špek narežite na kockice, luk i češnjak nasjeckajte.
- Na maslinovom ulju prepržite luk da omekša i dobije lijepu boju. Dodajte mu češnjak, narezanu teletinu i špek. Sve kratko pržite kako bi se lagano karameliziralo, a okusi se proželi.
- Dodajte mrkvu i grašak, dobro izmiješajte pa podlijte pasiranom rajčicom. Začinite solju i paprom, smanjite vatru i lagano krčkajte.
- U međuvremenu zakuhajte posoljenu vodu pa u njoj skuhajte tjesteninu da bude al dente. Kuhanu tjesteninu procijedite, a dio vode sačuvajte.
- Dolijte sačuvanu vodu u umak, dobro promiješajte pa dodajte i kuhanu tjesteninu. Sve još kratko prokuhajte kako bi se zgusnulo te odmah poslužite uz ribani sir.