×
×
Tjestenina s komadićima telećeg pečenja
Recepti

Tjestenina s komadićima telećeg pečenja

Ostaci pečenja su idealan sastojak za bezbroj jela – od brzih sendviča, ukusne paštete pa sve do ove sočne tjestenine gotove za svega pola sata.

Koliko god pazili na količine hrane za vrijeme blagdana uvijek se nekako dogodi da nam pokoji komad mesa ostane od božićnog ručka. Onda se postavlja pitanje što s tim ostacima. Naravno, uvijek ih možete podgrijati i takve jesti, ali možete od njih napraviti i puno kreativnije stvari.

Meso narezano na komadiće možete dodati u salatu s raznim povrćem, začiniti sve s umakom od majoneze ili jogurta i dobiti cjelovit obrok. Tu su i razne vrste sendviča koji su zgodno rješenje za ponijeti na posao. Ako ste raspoloženi za malo više kuhanja, ostatke pečenja možete koristiti kao nadjev u domaćim raviolima ili gyozi ili ih možete usitniti u paštetu.

No, budući da vrijeme nakon blagdana nije vrijeme za puno kuhanja, mesne ostatke možete iskoristiti u jednostavnom umaku za tjesteninu. Vodite se stanjem u svom hladnjaku i sigurno ćete složiti nešto ukusno, a ja vam predlažem ovaj brzi i ukusni umak.

Cijeli ručak gotov je za manje od pola sata, a što je najbolje, nitko neće primijetiti da jede ostatke božićnog pečenja. Ja sam koristila pečenu teletinu, ali za ovo jelo možete koristiti ostatke bilo kojeg mesa. Količine u receptu su okvirne i možete ih prilagoditi količini mesa koja vam je ostala, samo neka vam ono bude smjernica za povećanje ili smanjenje količine namirnica.

Sigurno vam se svima po hladnjaku “skriva” i pokoji komad pršuta, špeka ili suhog mesa. I njega ubacite u umak. Dodajte povrće koje imate i to je sva filozofija.

Ako vam se jede nešto malo složenije onda u ovom receptu zamijenite rajčicu slatkim vrhnjem, sve obilato posipajte sirom i zapecite u pećnici. Zapravo neka vas ponese vaša mašta.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Teletina

Priprema:

  1. Pečenu teletinu narežite na tanke trakice. Špek narežite na kockice, luk i češnjak nasjeckajte.
  2. Na maslinovom ulju prepržite luk da omekša i dobije lijepu boju. Dodajte mu češnjak, narezanu teletinu i špek. Sve kratko pržite kako bi se lagano karameliziralo, a okusi se proželi.
  3. Dodajte mrkvu i grašak, dobro izmiješajte pa podlijte pasiranom rajčicom. Začinite solju i paprom, smanjite vatru i lagano krčkajte.
  4. U međuvremenu zakuhajte posoljenu vodu pa u njoj skuhajte tjesteninu da bude al dente. Kuhanu tjesteninu procijedite, a dio vode sačuvajte.
  5. Dolijte sačuvanu vodu u umak, dobro promiješajte pa dodajte i kuhanu tjesteninu. Sve još kratko prokuhajte kako bi se zgusnulo te odmah poslužite uz ribani sir.