Talijani za Božić imaju običaj jesti tortelline ili posebnu punjenu tjesteninu skuhanu i serviranu u bistroj mesnoj juhi. Talijanska riječ tortellino je umanjenica riječi “torta” pa je u tom smislu tortellino punjen baš kao i torta, otkud mu ime.
Tortellini su tipično jelo koje dolazi iz grada Bolonje u Italiji, premda postoje polemike oko porijekla. Neki izvori tvrde da se također radi o gradu Modeni.
Iako danas postoje nebrojene kombinacije nadjeva, tradicionalna receptura iz 1974. godine zahtijeva korištenje svinjskog lungića, bolonjske mortadele, pršuta, parmezana, jaja i muškatnog oraščića.
Budući da zaista volim izradu domaće tjestenine, i ovaj put sam se upustila u eksperimentiranje sa punjenjem iste, dodajući kranjske kobasice u nadjev. Prilično zasitni tortellini savršen su kontrast, ali i nadopuna bistroj juhi od zimskog zelenog povrća, u ovom slučaju kelja.
SASTOJCI
Priprema:
- Brašno pomiješajte sa solju, u sredini brašna napravite udubinu pa dodajte cijela jaja. Počnite ih mutiti vilicom dok se ne povežu s brašnom, pa ručno mijesite dok ne dobijete mekano elastično tijesto, po potrebi dodajte 1-2 žlice hladne vode. Pokrijte tijesto pamučnom krpom i pustite da odmori 15 minuta.
- U međuvremenu pripremite nadjev. Krumpir skuhajte u vodi. Kuhajte kranjske kobasice 10 minuta, ogulite ih od ovitka i narežite na komadiće. Usitnite štapnim mikserom kobasice sa sirom i kuhanim krumpirom, dodajte maslinovo ulje te po potrebi sol i papar.
- Tijesto za tortelline razvucite ručno s valjkom, što tanje možete, ili uz pomoć mašine za tjesteninu.
- Kalupom režite krugove promjera 8 cm te ih premažite umućenim jajem. Na sredinu svakog kruga stavite žličicu nadjeva od kobasice, preklopite da dobijete polovinu kruga ili polumjesec, te dobro prstima zalijepite krajeve. Spojite tj. slijepite dva kraja svakog tortellina te stavite na stranu dok ne napravite sve tortelline.
- Povrtni temeljac zakuhajte, dodajte kelj narezan na manje komade te rajčicu pelate, kuhajte 10 minuta.
- Dodajte u juhu tortelline te kuhajte još 4-6 minuta, tako da ostanu al dente i da se ne prekuhaju.
- Servirajte juhu sa tortellinima odmah te po želji dodajte parmezana i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.