Ovo jelo tipično za tursko podneblje, može se naći i na tlu Makedonije gdje se rado sprema, posebno u ljetno doba kad ima puno povrća.
Naša verzija turlu tave svoj poseban miris i okus duguje sjevernoafričkoj mješavini začina Ras el Hanout koja sadrži kumin, kardamom, klinčić, cimet, đumbir, muškatni oraščić, čili, i tako najmanje do 12 začina.
Ovo jelo se može spremati samo od povrća, ali mu se može dodati i meso, kao što je primjer u ovom receptu gdje sam spojila kockice junećeg buta s puno finog povrća i začina. Obično se u ovo jelo ukuha i krumpir, ali ja sam krumpir skuhala u kori, sa strane i poslužila uz njega i žličicu-dvije crème fraîchea.
Za turlu tavu je potrebna dublja zemljana ili gusena ili slična posuda s poklopcem, koja nema plastičnih dijelova, budući da se jelo sprema kako na štednjaku, tako i u pećnici.
SASTOJCI
DODATNO:
Priprema:
- Meso narežite na sitnije kockice, kao za gulaš. Povrće operite pa narežite patlidžan na kockice, tikvice i poriluk na kolutiće, papriku na šire trakice, celer na listiće.
- Zagrijte dublju gusenu tavu ili posudu, dodajte ulje, češnjak i čili papričicu pa na kockice rezano meso i kadulju. Meso pirjajte 20-25 minuta dok se ne popeče sa svih strana da mu se zatvore pore i dok ne ispari sva tekućina. Potom izvadite meso van.
- Nakon što ste izvadili meso, u tavu ubacite patlidžan pa i njega pirjajte jedno 10 minuta dok ne dobije lijepu boju. Ako je tava suha, dodajte kap ulja. Izvadite i patlidžane.
- Potom u tavu ubacite papriku, pirjajte 10 minuta dok lagano ne omekša, dodajte poriluk i celer, zalijte s polovicom vina pa pirjajte dalje još 5 minuta. Potom dodajte tikvice, vratite u tavu meso i patlidžane, dobro promiješajte. Posolite, dodajte žličicu začina Ras el Hanout (u nedostatku stavite malo cimeta, muškatnog oraščića i klinčića), zalijte ostatkom vina i poklopite pa stavite u zagrijanu pećnicu da se lagano peče/kuha na 180 °C oko 30 minuta.
- Nakon 30 minuta izvadite iz pećnice, dodajte sjeckanu rajčicu, dobro protresite posudu ili lagano izmiješajte. Ponovno poklopite i vratite u pećnicu još 60 minuta na malo manju temperaturu, od 160 °C. Povremeno protresite.
- U slanoj vodi skuhajte krumpir u kori, prerežite ga po pola, servirajte na tanjur pa dodajte meso i povrće te žlicu-dvije crème fraîchea ili milerama. Umjesto krumpira možete poslužiti cous cous ili palentu.