Azijske kuhinje su mi nepresušan izvor inspiracije. Oduševljavaju me okusima, svježinom namirnica, ali i brzinom pripreme jela. Osnova jela je mljevena svinjetina koja se kratko prži u vrućem woku uz dodatak začina, đumbira, češnjaka i mladog luka.
Ovako pripremljenom mesu potrebno je samo dodati kuhane unodon rezance – japansku, pšeničnu tjesteninu i blanširano povrće. Moj odabir je bok choy ili kineska raštika za što autentičniji doživljaj, ali slobodno se poigrajte okusima i dodajte zeleno povrće koje vi volite. Na kraju sve posipajte mladim lukom i sjeckanim kikirikijem pa uživajte u dašku istočnjačke egzotike iz vlastite kuhinje.
SASTOJCI
Priprema:
- Udon rezance pripremite prema uputi na pakiranju, gotove ocijedite, operite pod mlazom hladne vode i ostavite sa strane. Kinesku raštiku očistite od oštećenih listova, prepolovite i operite. Očišćene blanširajte oko tri minute u kipućoj, posoljenoj vodi. Izvadite ih iz vode i odmah ohladite pod mlazom hladne vode kako bi zaustavili kuhanje. Ostavite ih sa strane.
- Mladi luk narežite na kolutiće pa odvojite bijeli od zelenog dijela. Đumbir i češnjak sitno nasjeckajte.
- U woku zagrijte sezamovo ulje pa na njemu prepržite bijeli dio mladoga luka. Kada luk omekša dodajte svijentinu i sve pržite dok se meso lijepo ne zapeče. Tada umiješajte nasjeckani đumbir i češnjak, miso pastu, ljutu papriku, sojin umak i mirin.
- Sve pržite još nekoliko minuta pa dodajte ocijeđene undon rezance i kinesku raštiku. Kratko sve kuhajte kako bi se svi sastojci i okusi proželi. Maknite wok s vatre. Razdijelite jelo u tanjure pa ga posipajte sa sjeckanim kikirikijem i odmah poslužite s kriškom limete.